Бившият адвокат на Тръмп готов да сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър

  • 20 август 2018 10:18

  • 1431
  • 0
Бившият адвокат на Тръмп готов да сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мълър
© gettyimages

Разследването дали бившият личен адвокат на президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския Майкъл Коен е извършил банкови и данъчни измами се фокусира върху въпроса дали той е получил заеми на стойност 20 милиона долара за фирми за таксиметрови услуги, които са били негова собственост и собственост на семейството му, предаде БТА, цитирайки в-к "Ню Йорк таймс".

Освен това прокуратурата се опитва да установи дали той е нарушил закона за финансиране на предизборни кампании, плащайки 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс, за да не говори за своя предполагаема връзка с Тръмп. Ако бъдат предявени каквито и да било обвинения на бившия му сътрудник, президентът на САЩ ще понесе тежък удар. Федералните следователи в Ню Йорк се опитват да установят дали Коен е представил погрешна информация за размера на активите си, за да получи заемите от банките "Стърлинг нешънъл банк" и "Мелроуз кредит юниън", които работят с фирми за таксиметрови услуги. Няма признаци банките да са понесли загуби от сделката. За банкови измами, които не са довели до загуби, рядко се повдигат обвинения - но това може да се случи, ако те имат връзка с друго дело, като в случая с Коен.

На този етап от разследването все още е възможно Коен да се признае за виновен, вместо да се изправи пред съда. Той е намеквал публично и е заявявал изрично в частни разговори, че е склонен да каже пред прокурорите това, което знае, за да получи снизходително отношение. В такъв случай той вероятно ще трябва да предостави информация на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ твърденията за съглашателство между предизборния щаб на президента Тръмп и Русия за предполагаемата намеса в американските избори през 2016 година.

Ако обаче Коен и прокуратурата не постигнат споразумение, правителството вероятно ще се опита да предяви обвинения на адвоката дълго преди изборите в средата на мандата, които предстоят тази година, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". В случай, че въпросът не се разреши до края на този месец обаче, прокуратурата вероятно ще изчака изборите да отминат - в съответствие с неофициалната политика на министерството на правосъдието на САЩ да не повдига обвинения по случаи, които могат да повлияят на решението на избирателите, скоро преди изборите. След претърсването на жилището и офиса на Коен през април, някои от съветниците на Тръмп започнаха да смятат разследването на адвоката за по-опасно за президента от разследването на Мълър, припомня в. "Ню Йорк таймс".
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини