САЩ прие нови санкции срещу ирански физически и юридически лица

  • 31 май 2018 06:24

  • 1107
  • 1
САЩ прие нови санкции срещу ирански физически и юридически лица
© Getty Images/Guliver

САЩ наложиха санкции на шест ирански организации и други три работещи на територията на Иран организации, включително затвора Евин в Техеран, групировката "Ансар-и Хизбула" и държавната телевизия Ириб, както и на техни официални представители, по обвинения в нарушения на човешки права, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Тези санкции се прибавят към онези, които бяха приети след решението от 8 май на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да оттегли САЩ от сключеното през 2015 г. иранско ядрено споразумение, за да увеличи натиска над иранския режим и да прекъсне достъпа му до световната финансова и търговска мрежа.

Финансовото министерство на САЩ "взема мерки да държи иранския режим отговорен за нарушения на правата на човека, цензура и отблъскващи деяния, извършени срещу собствените му граждани", се казва в изявление на финансовия министър Стивън Мнучин.

Паравоенната религиозна групировка "Ансар-и Хизбула" е подкрепяна от иранския режим организация, която тормози и напада иранския народ, уточни финансовото министерство, което споменава предполагаемата замесеност на групировката във вълна от нападения с киселина срещу жени в централния град Исфахан през 2014 г. и в репресии на студентски демонстрации.

Санкционирани са и трима ръководители на групировката, включително представителят й в свещения град Машхад за ролята му в нападението срещу консулството на Саудитска Арабия в началото на 2016 г.

Затворът Евин в Техеран, където са държани политическите затворници, също е включен в списъка на санкциите. Според изявлението на финансовото министерство на САЩ там затворниците са жертва на физически и сексуални агресии и са подлагани на електрошокове.

В санкционния списък са включени и двама представители на правителствени служби за следене на интернет, които "забраняват, ограничават или наказват упражняването на свободата на словото или на мирното събиране", както и фирмата Ханиста, обвинена в създаване на клонирано приложение на месинджъра Телеграм, което "улеснява следенето на ирански и чуждестранни потребители от режима".

Санкциониран е и генералният директор на държавната телевизия Ириб Абдулали Али-Асгари. Телевизията е обвинена в "цензуриране на множество медии и излъчване на изтръгнати със сила самопризнания на политически затворници".

Последвайте канала на

БТА
1107 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.05.31 | 08:37

1
Краварските санкции срещу Иран сближиха ЕС с Русия. Свърши вече евро-атлантизма, "евро" въстана срещу откачения ковбойски атлантизъм.

Добави коментар

Водещи новини