Майк Помпейо ще предложи план за преразглеждане на ядрената сделка с Иран

  • 19 май 2018 07:44

  • 2608
  • 0
Майк Помпейо ще предложи план за преразглеждане на ядрената сделка с Иран
© Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще обяви в понеделник дипломатическа пътна карта за постигане на нова ядрена сделка с Иран, съобщи днес Държавният департамент, цитиран от ДПА.

Новият подход ще цели създаването на "рамка, която ще се отнася до всички заплахи от Иран", каза директорът на отдела за политическо планиране на външнополитическото ведомство Брайън Хук на телефонен брифинг с журналисти.

Хук не разкри подробности за изявлението на Помпейо, че каза,че става дума за "всеобхватна стратегия спрямо Иран", посочва ТАСС.
Стратегията ще бъде насочена към преразглеждане на ядрената сделка, което включва загриженост от иранските балистични ракети, "подкрепата" за граждански войни в региона и по-добър режим на инспекции.

Вашингтон е провел "много широки и задълбочени консултации" с европейските си партньори за ревизиране на сделката, каза представителят на Държавния департамент и добави, че разногласията между САЩ и Европа по въпроса са били преувеличени.
Помпейо ще говори на 21 май в консервативната вашингтонска Фондация "Херитидж".

САЩ искат дипломатически изход от спора с Иран, който взема предвид заплахите от неговата ядрена програма и "дестабилизиращата" му дейност в региона, съобщи Ройтерс.

"Целта на нашите усилия е да приложим целия необходим натиск върху Иран, за да промени поведението си и да следваме нова рамка, която може да разсее нашите притеснения", каза Хук, цитиран от Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
2608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини