Вашингтон иска засилени инспекции на МААЕ в Иран

  • 28 септември 2017 21:45

  • 1817
  • 3
Вашингтон иска засилени инспекции на МААЕ в Иран
© gettyimages (архив)

САЩ искат Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която контролира спазването на ядреното споразумение с Иран, да извършва засилени проверки, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от АФП.

"За да има някакъв смисъл иранското ядрено споразумение, страните трябва да имат еднакво разбиране за условията му", подчерта Хейли в комюнике, публикувано половин месец преди датата, на която президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да удостовери пред Конгреса дали Иран спазва договореностите.

"Иранските представители вече заявиха, че ще откажат инспекции на военни обекти, докато МААЕ увери, че няма да прави разлика между военни и невоенни обекти", подчерта представителката на САЩ. "Изглежда, че някои страни се опитват да предпазят Иран от повече инспекции", възмути се тя.

Според дипломатически източник Хейли е визирала Русия, отбелязва БТА, цитирайки АФП. "Без инспекции, споразумението с Иран е празно обещание", подчерта Ники Хейли.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1817 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2017.10.01 | 11:12

2
Интересно защо само САЩ се страхуват от иранската ядрена програма,а са толкова далече!?
аз

2017.10.01 | 11:12

3
Ти си и.... Не, няма да довърша мнението си за теб. Не разбираш ли, че ако Иран придобие ядрено оръжие - това незабавно ще направят и повечето му съседи! Включително - Турция! Да не се допуска нова държава да се сдобие с ядрено оръжие е важно за всички! Всеки такъв пробив води до л
аз

2017.09.29 | 16:23

1
.. лавинообразно увеличение на държавите с ядрено оръжие! Създаването му е толкова просто, че дори малка държава може да си създаде атомна бомба!

Добави коментар

Водещи новини