Доживотен затвор за зет на Осама бин Ладен

  • 28 септември 2017 21:15

  • 5047
  • 0
Доживотен затвор за зет на Осама бин Ладен
©

Апелативен съд в САЩ потвърди присъдата на Сулейман Абу Гаит по обвинения, свързани с тероризма, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Роденият в Кувейт духовник беше зет и говорител на лидера на Ал Кайда на Осама бин Ладен. 51-годишният Абу Гаит излежава доживотна присъда, но твърди, че тя му е била наложена без достатъчно доказателства и без да бъде обяснено как той е предоставял обективна подкрепа за терористична дейност. Абу Гаит е осъден на доживотен затвор за участие в заговор за убийството на американски граждани.

Апелативен съд в Манхатън обаче реши, че има предостатъчни доказателства, че Абу Гаит е знаел, че целта на Ал Кайда е да убива американци и е имал намерение да участва в тази дейност, макар че не са му били известни подробностите на нито един планиран терористичен атентат. Освен това съдът реши, че речите, в които Абу Гаит казва на мюсюлмани, че е техен дълг да се бият за Ал Каида, например като нападат нови американки цели, "са оказали обективна подкрепа на Ал Кайда, разпространявайки посланието й и насърчавайки други да се присъединят към терористичната й кауза".

Абу Гаит излежава присъдата си в затвора "Супермакс" в Колорадо. В него се намират и много други заподозрени за терористична дейност, включително членът на Ал Каида Закариас Мусауи, обвиненият за нападението в Световния търговски център през 1993 г. Рамзи Юсеф, извършителят на бомбения атентат срещу Бостънския маратон през 2013 г. Джохар Царнаев, изпращалият по пощата бомби Тед Казински, известен като Юнабомбър, и Ричард Рийд, опитал се да взриви самолет с бомба, скрита в обувката му.

Филип Епитропов
5047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини