Обама подписа закон за ограничаване на търговията с антични предмети и културни ценности от Сирия

  • 10 май 2016 07:08

  • 1491
  • 2
Обама подписа закон за ограничаване на търговията с антични предмети и културни ценности от Сирия
© Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият подписа закон за затягане на ограниченията на вноса на антични предмети и произведения на изкуството от Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Законът бе гласуван в двете камари на Конгреса миналия месец. Вносителите му заявиха, че Ислямска държава и други въоръжени групировки печелят милиони долари от продажбата на изключително ценни творби и артефакти на черния пазар. Част от купувачите са в Америка, а с парите от тези продажби се финансира насилие, добавя АП. "Трябва да направим всичко възможно, за да пресечем ресурсите на терористичната група", каза конгресменът републиканец Елиът Енгъл.

Новият закон забранява в Съединените щати да се внасят и продават археологически или етнологични предмети, изнесени от Сирия. Изключение може да има в случаите, когато собственици на такива предмети и произведения на изкуството искат временно да ги държат в САЩ, за да ги опазят.

Ограниченията ще останат в сила, докато продължава гражданската война в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН поиска правителствата по света да съдействат за пресичане на източниците на финансиране на Ислямска държава, като наложат ограничения над търговията с антични предмети и културни ценности от Сирия и Ирак, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1491 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
пародия

2016.05.11 | 21:54

2
а цру финансира терористичните групировки.
бианко

2016.05.11 | 21:54

1
да след като вече ги обраха британци,французи и сащ

Добави коментар

Водещи новини