Руската армия е приключила с разминирането на Палмира

  • 21 април 2016 21:24

  • 2475
  • 0
Руската армия е приключила с разминирането на Палмира
©

Руската армия обяви, че е приключила с разминирането на историческата част на сирийския античен град Палмира, който правителствената армия отвоюва от групировката "Ислямска държава" в края на март, предаде Франс прес.

"Руските инженерни войски продължават с разминирането на летището и жилищните части на Палмира", добави генерал Юрий Ставицки, който ръководи руските инженерни войски, на видеоконференция с руския президент Путин, предавана по руската телевизия. "В момента в разминирането участват 98 войници", добавя той, цитиран от БТА.

Проверени са 367 сгради, 40 хектара и 9,5 километра пътища. Руските сапьори пристигнаха в Палмира в началото на този месец. Те са обезвредили 1432 експлозивни устройства в античния град. "Остават още 560 хектара от града", добавя генерал Ставицки.

След като пое контрола над Палмира през май 2015 г., "Ислямска държава" е разположила в града около 4500 самоделни взривни устройства, свързани с телефонната централа чрез мобилни телефони, според губернатора на града. Близо 45 на сто от модерната част от Палмира са били унищожени. Влошено е и състоянието на античната част, включена в списъка на световното културно наследство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини