Джон Кери призова за постигане на споразумение по въпроса за климатичните промени

09 декември 2015 18:31

Джон Кери призова за постигане на споразумение по въпроса за климатичните промени
© Getty Images
1271 1

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви днес в реч на климатичната конференция в Бурже, Франция, че САЩ ще удвоят приноса си в помощ на уязвимите страни, за да се приспособят към последиците от климатичните промени. Той призова света да предприеме действия за справяне с това явление, предаде Асошиейтед прес.

Кери призова участниците в преговорите в Бурже под егидата на ООН да постигнат споразумение по въпросите на климата до крайния срок - петък, и посочи, че САЩ ще увеличат от 430 на 860 милиона долара парите, които предоставят като субсидии за приспособяване към климатичните промени. Развиващите се страни искат повече пари по това направление, тъй като трябва да се справят с все повече екстремни климатични явления като урагани, силни дъждове и наводнения.

Парите ще са част от вече даденото обещание от богатите страни с общи усилия да наберат 100 милиарда долара до 2020 г. за финансиране в областта на климата.

Кери изтъкна все по-честите тежки атмосферни условия, като неотдавнашното наводнение в Ченай, Индия, и смога в китайската столица Пекин. Наред с другите явления това са "предупредителни знаци, които никой разумен човек не бива да отхвърля", каза той и добави, че срещата в Бурже може да се окаже най-добрата възможност да бъде променен курсът, по който върви планетата.

"Сегашната ситуация и момент изискват да не си тръгваме от Париж без амбициозно, всеобхватно и трайно глобално споразумение за климата", заяви още Кери.

Сутринта активисти на "Грийнпийс" вкараха на мястото на конференцията двуметрова полярна мечка с механично задвижване и заявиха, че искат тя да представлява всички хора, които желаят силно споразумение за климата. При друга акция на климатичната конференция се появиха активисти, преоблечени като герои от "Междузвездни войни", част от кампанията на организацията "Авааз" правителствата да се откажат от петрола, газа и въглищата в полза на възобновяемата енергия.

БТА
1271 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гошо

2015.12.10 | 00:04

1
Терорист!

Добави коментар

Водещи новини