Евакуираха АЕЦ в Южна Калифорния заради голям пожар

  • 15 май 2014 09:43

  • 992
  • 0
Евакуираха АЕЦ в Южна Калифорния заради голям пожар
© Getty Images/Guliver

Вълна от горски пожари в Южна Калифорния изгори най-малко 30 къщи и наложи евакуирането на атомната електроцентрала в Сан Офорте, предаде ДПА, цитирайки съобщения на местните власти в западния американски щат.

Според в. "Лос Анджелис таймс" в атомната централа южно от Лос Анджелис останали само най-необходимите служители за поддържането на съоръженията, защото близо до нея избухнал голям горски пожар. Нямало обаче опасност за самата АЕЦ.

Унищожените домове са в община Карлсбад - място, където живеят състоятелни хора на 48 км северно от Сан Диего. Оттам  били евакуирани 15 000 души заради пожарите. Наложило се да бъде затворен и детският увеселителен парк "Леголенд" там, защото  заради пожар спрял токът.

Асошиейтед прес съобщава, че в същия район нов пожар, който предизвиква сериозни опасения, е избухнал през нощта в Сан Марко. 21 000 местни жители са получили нареждания за евакуация.

Евакуиран е и кампусът на Калифорнийския университет, намиращ се там. Губернаторът на Калифорния Джери Браун е обявил извънредно положение в целия окръг Сан Диего. Създаден е и централен щаб за борба с пожарите.

Според агенцията в момента огнищата на пламъците са общо 9 и обхващат площ от 36 квадратни километра. Засега не се съобщава за жертви. Леко пострадали са двама пожарникари. ДПА сочи три основни причини за нестихващите пожари - почти рекордните температури (около 38 градуса по Целзий), неутихващия горещ вятър и продължителната суша в района.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
992 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини