ООН съди Ватикана за педофилия

  • 16 януари 2014 14:01

  • 1864
  • 2
ООН съди Ватикана за педофилия
©

ООН съди Ватикана за сексуалното малтретиране на деца от свещеници, в Женева, предаде BBC.

Църквата продължава да описва тези действия като престъпление срещу морала, а не престъпления срещу деца.

В Женева започна изслушването на доклад от представители на Ватикана за сексуалните злоупотреби в Римокатолическата църква. Архиепископ Силвано Томаси заяви, че Светият престол вижда личността на всяко дете като "неприкосновена – като тяло, ум и дух".

Ватикана заяви, че случаите са отговорност на правосъдието в отделните държави. Тогава църквата беше обвинена, че реагира неадекватно на обвиненията в злоупотреби.

Жертвите се надяват изслушването да накара Ватикана да сложи край на тайнствеността.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заяви, че справянето с проблема е от решаващо значение за надеждността на църквата. Миналия месец той обяви съставянето на комисия, която да се бори срещу потенциални злоупотреби в Църквата и да предлага помощ на жертвите.

Светият престол е подписал конвенцията на ООН за правата на детето, което го задължава законово да защитава най-уязвимите в обществото. Конвенцията е ратифицирана през 1990 г., след доклада за прилагане от 1994 г. Светият престол не е предал нито един доклад за напредъка от 2012 г. След разкритията за сексуалните злоупотреби през 2010 г. Ватиканът се сблъска с изключително сериозна критика, припомня "Стандарт".

Комисията по правата на детето по всяка вероятност ще задава различни въпроси, като ще накара Светият престол за пръв път да се защитава публично.

Светият престол подчерта, че е променил критериите за избор на свещеници и е ревизирал църковния канон, за да гарантира, че духовниците са наказани. Освен това той твърди, че като дипломатически субект е "отделен" от Римокатолическата църква.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1864 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
SUPER

2014.01.19 | 19:05

2
BRAVO!

2014.01.17 | 00:46

1
ще отнесат шут угз шеврейчетата

Добави коментар

Водещи новини