Индия засили връзките си в областта на отбраната с Бангладеш

  • 22 юни 2024 19:42

  • 835
  • 1
Индия засили връзките си в областта на отбраната с Бангладеш
© Getty Images/Guliver

Индия и Бангладеш днес направиха стъпка към засилване на връзките си в областта на отбраната и подписаха споразумения за разширяване на сътрудничеството в областта на морската безопасност, океанската икономика, космоса и телекомуникациите, предаде Асошиейтед прес. Това стана в момент, когато Делхи се опитва да се представи като регионална сила и противовес на Китай, отбелязва агенцията.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на министър-председателката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед в Индия.

Това е първата визита на чуждестранен лидер в Делхи, след като Нарендра Моди беше преизбран на премиерския пост този месец, отбелязва АП.

Моди приветства решението на Бангладеш да се присъедини към неговата Индо-тихоокеанска инициатива за разширяване и улесняване на регионалното сътрудничество между морските съседи на Индия. Той каза, че споразуменията с Дака са част от стремежа на страната му към сближаване със съседите.

Индия ще се съсредоточи върху решаването на граничните въпроси с Китай

Бангладеш от своя страна се радва на добри отношения с Китай, своя основен търговски партньор, предимно в областта на суровините. Поддържането на близки отношения с Пекин обаче е предизвикателство за страната, която същевременно балансира с дипломатическите и търговските си отношения с Индия и САЩ - основните конкуренти на Китай, посочва АП.

Шивашката промишленост на Бангладеш, която носи повече от 80% от чуждестранната валута в страната от износ, е силно зависима от Китай по отношение на материалите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
835 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.22 | 23:04

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини