От Макрон до Кейт Мидълтън: мишените на руската пропаганда

  • 15 април 2024 13:51

  • 1079
  • 11
От Макрон до Кейт Мидълтън: мишените на руската пропаганда
© Getty Images, архив

"Дали Макрон е жертва на шантаж?" - този въпрос беше поставен в един проруски канал в Телеграм.

Вече се досещате за какво става дума - за конспиративната теория, че съпругата на Макрон Брижит всъщност била не жена, а мъж. Мрачната тайна се състояла в това, че след като истинската Брижит починала още като дете, брат ѝ Жан-Мишел поел нейната роля и оттогава живеел като трансличност с нейното име, разказва фактчекърът Паскал Зигелков от обществената медия АРД.

Макрон за слуховете, че жена му е транссексуална: Измислени сценарии

Франция все по-често става мишена на дезинформационни атаки

Защо тези добре отлежали лъжи сега отново излизат на повърхността? Ясно е защо. В момента руската дезинформация е взела специално Франция много усърдно на мушка, след като президентът Макрон рязко изостри тона си срещу руския президент Путин. Както е известно, през февруари Макрон дори спомена възможността за сухопътни войски на НАТО в Украйна - именно оттогава срещу властта във Франция тръгнаха какви ли не кампании.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу например намекна за участие на френски тайни служби в терористичния акт в края на март в Москва. Френското правителство съобщи в същото време, че неговата Служба по труда станала цел на "безпрецедентно интензивни" кибератаки.

Макрон след терористичния акт в Подмосковието: Франция изразява изразява солидарността си с целия руски народ

Едно видео, генерирано от изкуствен интелект, което уж показва някакви планове на украинците да убият Макрон, също се завъртя из мрежите. Кукловодите на подобни кампании трудно могат да бъдат открити, но затова пък се вижда, че държавните руски медии и проруските канали с удоволствие ги разпространяват.

Манипулации за войните в Украйна и Близкия изток 

"Най-важната цел на руските кампания за натиск е за подкопаят готовността на западните държави да помагат на Украйна", казва Юлия Смирнова, научен сътрудник в германския Институт за стратегически диалог. "С тази цел в отделните страни се подсилват различни поляризиращи тези, за да бъде дестабилизирана демокрацията."

Така например френското правителство преди няколко седмици оповести, че паниката от "нашествието на дървеници" във Франция, всъщност е отключена още миналата година от акаунти в интернет, които имат връзки с Русия.

Макрон осъди категорично иранското нападение срещу Израел и призова към сдържаност

И във връзка с войната в Близкия изток френското правителство също наблюдава руски опити за създаване на тревога във Франция. Арестувано беше например молдовско семейство, което със спрей беше изрисувало Давидовата звезда на повече от 150 парижки фасади. Семейството призна, че поръчението е дошло от човек, който е говорел на руски език.

Руската дезинформационна диверсия действа и в други страни. Едно проучване на университета в Кардиф извади на бял свят руска връзка в конспиративните теории за принцеса Кейт, плъзнали навсякъде. Констатирани били опити вълната от слухове непрекъснато да се подсилва, за да настъпи объркване у хората. Същите акаунти, от които произлизали тези опити, разпространявали и съдържание срещу подкрепата на Франция за Украйна.

"Гласът на Европа" - руска пропагандна медия в сърцето на Европа

За да може да провежда подобни целенасочени кампании, Русия през последните години изплете различни мрежи, чрез които да достига до максимален брой хора. Някои от тези мрежи бяха разкрити - последната се водеше онлайн медия с гръмкото име "Гласът на Европа". Порталът, регистриран в Чехия, всъщност си беше руска пропаганда медия, според чешкото правителство под егидата включително и на олигарха Виктор Медведчук, доверено лице на Путин.

Редом с разпространяването на кремълска пропаганда според редица медии порталът бил използван и за плащания към определени европейски политици, включително и на двама водещи политици от популистката партия "Алтернатива за Германия".

Макрон: Трябва да избегнем ескалация в Близкия изток

Смирнова от Института за стратегически диалог уточнява, че този портал все пак нямал толкова широка публика, макар че последователите му в мрежата Х са повече от 180 000. "Специалното при този портал е, че той оказва финансова помощ най-вече на дясно екстремистки и дясно радикални сили", казва политоложката пред АРД.

През март френски експерти по киберсигурност разкриха друга руска мрежа на име "Портал Комбат". Мрежата, която се състои от общо 193 уебсайта, се управлява от Москва и разпространява проруски съдържания, включително и през страници като "Правда", която излиза и на немски език. Според френското правителство този портал не произвежда собствени съдържания, а мултиплицира съдържания от социалните мрежи и руските агенции, като ги фризира в съответствие с целевата държава и залага на автоматизацията и оптимизирането с оглед на търсачките, пише "Дойче Веле". 

Над 50 хиляди фалшиви акаунти разпространяват дезинформация на немски

Различните проруски канали непрекъснато се цитират едни други като първоизточник на определена информация - това е част от стратегията, смята Смирнова. Тя обяснява, че често пъти тези канали подхващат някакви мними разкрития, публикувани от уж разследващи журналисти в социалните медии. Точно това стана с лъжата, че украинският президент Владимир Зеленски си бил купил луксозна яхта. Цитираният журналист така и не беше идентифициран, но руските медии въпреки това подхванаха лъжата.

В Германия беше разкрит руски "отровен двойник" на информационния портал Т-онлайн - мрежа, която чрез ботове в социалните мрежи се опитва да манипулира политическата дискусия в страната. Проучването на истинския портал Т-онлайн показа още, че са били фалшифицирани и други германски информационни сайтове с цел да се разпространява в широк мащаб руска пропаганда.

Германското външно министерство също стана обект на руска дезинформационна кампания, проведена в платформата Х с цел да се създаде недоволство от управляващата в Берлин тройна коалиция и да се подкопае помощта на Украйна. Експертите откриха над 50 000 фалшиви акаунта, които разпространяваха съдържания на немски език.

"През последните седмици констатираме, че непрекъснато се изпробват нови тактики, включително и чрез използването на изкуствен интелект", казва Смирнова пред АРД. Тя се опасява, че в навечерието на предстоящите на 9 юни европейски избори руската кампания допълнително ще се усили. Защото Русия вече отдавна разполага с необходимите ноу-хау и инфраструктура, заключва Паскал Зигелков в публикацията си в АРД.

Последвайте канала на

Дойче веле
1079 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2024.05.25 | 07:34

11
❤️ Г­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­­м­­о­­­м­­и­­­ч­е­т­­а­­ ­в­­и­ ­о­­ч­­а­­­к­­­в­­а­­­т ­-­ X­­1­8­­.­­F­­U­N
баба гицка

2024.04.16 | 09:38

10
МЯУУУ....ЛУДА СЪМ.....ИБАНА СЪМ....ПРЪЦ.....ААААХХХХ....
Nazi SS

2024.04.16 | 09:36

8
ще стана нацист , когато Люляка,. ми напълни анала със сперма....МЯУУУУУУ...ПРЪЦ.....
Ukraina55

2024.04.16 | 09:37

9
Брато , и аз духам на Люляка,. всеки ден....АААААХХХХ.....ИБАХА МЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР.....ПРЪЦ....
Ukraina55

2024.04.16 | 09:15

7
Знаете ли че дъщерите на Путин лаинара не са жени а мъже облечени във женски дрехи които шибат тяхния баща Путин във насрания му анал.Вярное дъщерите на Путин не са жени а мъже педали облечени във женски дрехи.И Путин си призна във видео че е насран педал и обича даго шибат китаици във анала вярное.
само заглавието

2024.04.15 | 14:02

1
прочетох и повече нямаше нужда, като се напише и за кра.варската про.паганда неква статия тогава ще прочета и това .... оооо ма няма как, щото това е кра.варска пропаганда прокарваща антирус.ки тези, айде у ку.рец по.мияри платени

2024.04.15 | 19:10

6
Точно така !!!
Ukraina55

2024.04.15 | 14:16

5
Знаете ли че децата на Путин не са жени а руски мъже облечени във женски дрехи които шибат своя баща Путин и се правят на дъщери на Путин, вярно е и е доказано.
Nazi SS

2024.04.15 | 14:14

4
Има видео където показват как китаиски генерали шибат Путин във насрания анал и Путин вика по бързо искам Даме шибате във анала за мама Русия ха ха ха.Вярное има доказано видео.
Ukraina55

2024.04.15 | 14:10

3
Руската измет е толкова отчаяна и жалка че се чуди какви лъжи да каже защото са отчаяни руските лаинари и се вижда че руската измет губи воината.Никои не вярва на лажлива та руска пропаганда насрана.Путин е толкова слаба и неговата жалка руска измет че всеки ден стават на тор и лаина ха ха ха.
Ukraina55

2024.04.15 | 14:09

2
Руската измет е толкова отчаяна и жалка че се чуди какви лъжи да каже защото са отчаяни руските лаинари и се вижда че руската измет губи воината.Никои не вярва на лажлива та руска пропаганда насрана.Пурин е толкова слаба и неговата жалка руска измет че всеки ден стават на тор и лаина ха ха ха.

Добави коментар

Водещи новини