Молдова се стреми да се наложи на световната винена карта

  • 07 октомври 2023 06:27

  • 1008
  • 3
Молдова се стреми да се наложи на световната винена карта
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

За 22-и пореден път Молдова организира днес и утре в столицата Кишинев станалия вече традиционен двудневен Национален ден на виното.

Провеждащ се винаги през първия уикенд на октомври, той стартира през далечната 2002 г. и включва дегустации на местни вина, представяне на националните традиции на страната, изпълнения на фолклорни и модерни състави и ансамбли и много други събития.

Дори пандемията не успя да прекъсне организирането на фестивала, макар и да го ограничи, но сега той се завръща с нов блясък, в по-голям мащаб и с по-големи амбиции. Официалното му откриване е днес в 11:00 часа с раздаване на награди на местни производители на вино, а за утре е предвидена още една подобна церемония - Търговско-индустриалната камара на страната ще обяви носителя на наградата "Златното буре". Рекордните 94 производители ще представят продукцията си, а доброто настроение ще бъде поддържано от музика на живо през целия ден.

В рамките на фестивала, организиран от Националната агенция по лозята и виното, всеки следобед са планирани няколкочасови уроци по дегустация на вино, най-вече на местни сортове като фетяска нягра, рара нягра, фетяска алба и фетяска регала, както и обучение по "умерена консумация".

Организаторите са предвидили и възможности за винени турове до избите на няколко местни производители, сред които и най-големите и популярни - винарна "Крикова" (Cricova), шато "Пуркар" (Purcari) и винарна "Милещи Мичи" (Milestii Mici).

Последвайте канала на

Нора Виткова
1008 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Емѝ...

2023.10.08 | 23:44

3
Ако приемат демокрацията ще се наложат

2023.10.07 | 13:49

2
Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik
ПОПА

2023.10.07 | 07:17

1
КАТО ЗАГУБИ РУСКИЯТЪ ПАЗАРЪ, ТАКА ЩЕ Е !!!

Добави коментар

Водещи новини