НАТО поиска от Русия да изтегли войските си от Приднестровието

  • 12 юли 2023 16:23

  • 2183
  • 1
НАТО поиска от Русия да изтегли войските си от Приднестровието
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

НАТО поиска от Руската федерация да изтегли войските си от територията на Република Молдова, разположени в Приднестровието под егидата на „Мисия за умиротворяване“, и същевременно потвърди „подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на страната в рамките на международно признатите ѝ граници“, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС. Позицията беше изразена от Северноатлантическия алианс на срещата на върха на НАТО, организирана на 11-12 юли във Вилнюс, Литва.

„Твърдо подкрепяме правото на Молдова да решава сама своето бъдеще и пътя на външната си политика без външна намеса, и напълно зачитаме неутралитета на страната. НАТО засилва политическата и практическата си подкрепа за укрепване на нейната устойчивост и запазване на политическата ѝ независимост при влошаващите се условия за сигурност“, се казва в прессъобщение, публикувано след срещата на върха на НАТО.

В същото време „съюзниците приветстват усилията на Молдова за насърчаване на демократичните реформи и са решени да подкрепят Молдова в хода на нейната европейска интеграция.“

Председателят на ЕК: Невъзможно е да си представим ЕС без Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани

„НАТО ще продължи да оказва практическа помощ чрез пакета от мерки за изграждане на засилен отбранителен капацитет, докато Молдова работи за укрепване на своята сигурност и отбранителни способности, и за модернизиране на въоръжените си сили“, се казва в съобщението на НАТО.

Вицепремиерът и министър на външните работи и европейската интеграция на Република Молдова Нику Попеску също участва в срещата на върха на Алианса. Официалният представител информира за събитията, свързани с регионалната сигурност, рисковете, породени от войната, започната от Русия срещу Украйна, и мерките, които Молдова предприема, за да противодейства на сложните предизвикателства пред сигурността на страната, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2183 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Слава Украйна

2023.10.07 | 12:24

1
''Разгромихме професионалната руска армия. Сега е време да разгромим и непрофесионалната'' Генерал Валерии Залужнии, главнокомандващ въоражените сили на Украйна! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️

Добави коментар

Водещи новини