Грижата за виното и лозята продължава и през зиматa

  • 21 ноември 2023 09:21

  • 312
  • 1
Грижата за виното и лозята продължава и през зиматa
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Зимата винарите са ангажирани с грижа за виното, бутилиране и подготвяне на готови вина.

През зимните месеци във винарните грижата за виното продължава - при младите вина има много работа по откаляване, филтрация и бистрене за да може то да се бутилира или да се подготви за бъдещо отлежаване, описва дейността Момчил Миков, седма кампания технолог във "Вила Мелник", предаде БТА.

Молдова се стреми да се наложи на световната винена карта

Неговата работата обхваща всичко - от следене качеството на гроздето в лозята до готовите бутилирани вина, които излизат от винарната, т.е. целия процес по производството. Реално продаваме белите вина и розетата в годината на производство и през следващата, докато червените вина, с много редки изключения, отлежават както в стоманени съдове, така и в дъбови бъчви между една и три години, преди да излязат на пазара, обяснява технологът. Докато отлежават, вината непрекъснато се обгрижват - периодично се проверяват, претакат се, следи се за развитието им и за евентуално възникнали проблеми.

Повечето ни вина са едносортови, но правим и купажи, като смесваме вина от различни сортове, за да получим балансирано и хармонично вино с определени качества, насочено към определен пазар или подходящо за съчетаване с определени храни, каза технологът на "Вила Мелник".

Друга важна задача, подчерта Миков, е ежедневната хигиена, тъй като чистотата е важна за успеха и запазване качеството на виното. В лозята зимата също не е лежерен сезон, описва работата Никола Зикатанов, собственик на винарската изба. Насажденията трябва да се подготвят за следващия вегетативен сезон. Сега наторяваме лозята и заораваме торта, за да подхраним бъдещия растеж на лозята. Другото, което правим е ревизия на конструкцията и ако някъде има проблем, го отстраняваме, разказа още той. Миков разказва и за целия процес по производство на виното и разликите в подхода към отделните вина.

Набраното грозде се сортира, зърната се ронят, мели се, и в зависимост от това какво вино ще се прави от него, се поема по един от двата основни пътя - за червеното вино гроздето постъпва в съдовете за ферментация, където ферментира с плода, за да се получи цвят и по-мощно тяло, докато за белите вина и розетата гроздето се подава директно в пресата, където сокът се отделят, избистря се и бистрият сок ферментира до готово вино.

Последвайте канала на

312 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 10:44

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини