-
21 ноември 2023 09:21
- 312
- 1
Зимата винарите са ангажирани с грижа за виното, бутилиране и подготвяне на готови вина.
През зимните месеци във винарните грижата за виното продължава - при младите вина има много работа по откаляване, филтрация и бистрене за да може то да се бутилира или да се подготви за бъдещо отлежаване, описва дейността Момчил Миков, седма кампания технолог във "Вила Мелник", предаде БТА.
Неговата работата обхваща всичко - от следене качеството на гроздето в лозята до готовите бутилирани вина, които излизат от винарната, т.е. целия процес по производството. Реално продаваме белите вина и розетата в годината на производство и през следващата, докато червените вина, с много редки изключения, отлежават както в стоманени съдове, така и в дъбови бъчви между една и три години, преди да излязат на пазара, обяснява технологът. Докато отлежават, вината непрекъснато се обгрижват - периодично се проверяват, претакат се, следи се за развитието им и за евентуално възникнали проблеми.
Повечето ни вина са едносортови, но правим и купажи, като смесваме вина от различни сортове, за да получим балансирано и хармонично вино с определени качества, насочено към определен пазар или подходящо за съчетаване с определени храни, каза технологът на "Вила Мелник".
Друга важна задача, подчерта Миков, е ежедневната хигиена, тъй като чистотата е важна за успеха и запазване качеството на виното. В лозята зимата също не е лежерен сезон, описва работата Никола Зикатанов, собственик на винарската изба. Насажденията трябва да се подготвят за следващия вегетативен сезон. Сега наторяваме лозята и заораваме торта, за да подхраним бъдещия растеж на лозята. Другото, което правим е ревизия на конструкцията и ако някъде има проблем, го отстраняваме, разказа още той. Миков разказва и за целия процес по производство на виното и разликите в подхода към отделните вина.
Набраното грозде се сортира, зърната се ронят, мели се, и в зависимост от това какво вино ще се прави от него, се поема по един от двата основни пътя - за червеното вино гроздето постъпва в съдовете за ферментация, където ферментира с плода, за да се получи цвят и по-мощно тяло, докато за белите вина и розетата гроздето се подава директно в пресата, където сокът се отделят, избистря се и бистрият сок ферментира до готово вино.
Последвайте канала на
Свързани новини
Молдова се стреми да се наложи на световната винена карта
07 октомври 202306:27
Ще поскъпнат ли виното и ракията?
06 октомври 202310:07
Откриха съдове, съхраняващи 5000-годишно вино в древноегипетския град Абидос
02 октомври 202317:19
Глобалното затопляне застрашава популярни вина в Европа
23 септември 202309:02
Ракия и вино ще поскъпнат, мана съсипа гроздето в Югозапада
18 септември 202317:02
Инж. Красимир Коев разкри дали има добра реколта грозде и ще има ли повече за ракия тази година
10 септември 202309:27
Винен саботаж в Испания!
20 февруари 202415:06
Винопроизводители от цял свят се събират в Париж
12 февруари 202411:54
Община Болярово посреща делегации от четири държави в месеца на виното в рамките на международен проект
06 февруари 202414:58
Венци Стефанов: Георги Иванов трябва да удари по масата, още е много добър
Лудогорец излиза за спечелване на титлата в люто дерби с ЦСКА - София
От Ботев запазиха мълчание дали напускат "Колежа" заради конфликт с Общината
Два клуба от Серия "А" искат български национал
Ботев гостува на Арда с мисъл за финала в сряда
Четири мача дават началото на 32-ия кръг във Втора лига
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Бойко Борисов в Бургас: В блатото сме, България няма посока!
11 май 202412:00
Валентин Мундров: Удостоверяването на машините за гласуване започва днес
11 май 202410:13
Първан Симеонов: Затъваме, хора! България си отива пред очите ни!
11 май 202411:24
Георги Гвоздейков: Ремонтът на коловозите на Централна гара ще продължи над година
11 май 202411:58
При спецакция в София: Най-малко осем души са задържани с дрога
11 май 202410:31
Бум на фалшивите пари: Ментетата се познават по няколко начина
11 май 202412:47
Ани Стоянова: Краят на живота на Даная сложи началото на това да променяме
11 май 202411:01
Как се стигна до хранителното отравяне на 48 деца в детска градина в Сливен?
11 май 202410:23
Д-р Аспарух Илиев: В следващите години предстои да има пробив при ваксините срещу рак
11 май 202410:16
2023.11.21 | 10:44