Путин крещял и обиждал Пригожин три часа на среща след неуспешния опит за преврат

  • 29 август 2023 14:39

  • 13981
  • 12
Путин крещял и обиждал Пригожин три часа на среща след неуспешния опит за преврат
© Wikimedia Commons
Слушай новината Слушай новината

След смъртта на Пригожин, командир на "Вагнер" разкрива нови подробности за последната среща с Путин. Очевидно шефът на Кремъл е залъгвал шефа на "Вагнер" с фалшиво чувство за сигурност.

След неуспешния опит за преврат президентът на Русия извикал отговорните лица в Кремъл и "три часа крещял на цялата банда", казва сега боецът на "Вагнер" в интервю за информационната платформа Meduza. Фактът, че след това на шефа на наемниците е било позволено да си тръгне, е довел Пригожин до погрешното предположение, че е "недосегаем". Фатална грешка, както се оказа сега.

Пригожин предсказал гибелта си: Самолетът ще се разпадне

Защото Евгений ПригожинЕвгений ПригожинЕвгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. Той руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг е мъртъв. Точно два месеца след бунта си срещу руското военно ръководство заради разногласията по войната в Украйна основателят на Групата "Вагнер" загина в самолетна катастрофа над Русия. В неделя разследващите органи в Москва потвърдиха смъртта му. ДНК съвпадение показа, че Пригожин е бил сред десетте загинали пътници в разбилия се частен самолет.

Точните причини за самолетната катастрофа остават неясни. Понастоящем има само предположения и няма потвърдена информация за причината. Въпреки това мнозина на Запад подозират, че силовият апарат на Путин може да има пръст в убийството му - като отмъщение за дръзкия опит за преврат. Президентът на САЩ Джо Байдън, например, не беше изненадан от катастрофата. "Няма много неща, които да се случват в Русия, зад които да не стои Путин", заяви човекът в Белия дом в първата си реакция. Москва възмутено отхвърли обвинението като "лъжа". Въпреки това американските разузнавателни служби подозират, че на борда на самолета може да е избухнала бомба, пише "Клуб Z".

Днес погребват Пригожин?

Това не може да бъде проверено по независим начин. Но е сигурно, че Пригожин е изпаднал в немилост в Кремъл. В продължение на месеци той яростно критикуваше воденето на войната в Украйна и публично обвиняваше военното ръководство в некомпетентност. Спорът накрая кулминира в похода към Москва, с който Пригожин искаше да свали опонентите си. Само на няколко километра от руската столица той прекрати въстанието си - с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко.

Всъщност изглежда, че Пригожин е очаквал да умре заради бунта си - за това свидетелства появилото се видео, което е записано преди самолетната катастрофа. В него Пригожин разговаря със своя заместник Димитрий Уткин, който също загина при падането на самолета. Пригожин разговаря с него за очаквано наказание и за почти сигурната смърт.

Владимир Путин няма да присъства на погребението на Пригожин

Според доклада на "Медуза" двамата основатели на "Вагнер" са били още по-изненадани, че са получили само няколкочасова лекция в Кремъл. Пригожин е останал с впечатлението, че няма да бъде убит, защото в противен случай е щял да бъде ликвидиран веднага, описва цитираният наемник на "Вагнер". От този момент нататък Пригожин се смятал за "недосегаем" и "решил, че е безсмъртен".

Съответно те също са действали небрежно в своята среда, се казва още в доклада. Например не е имало никакво решение двамата шефове на Вагнер да не седят заедно в един самолет в бъдеще. Това е стандартен протокол за правителствените ръководители и техните заместници. Но службата за сигурност на наемните сили се състои от "тесногръди и обсебващи характери", казва пред „Медуза“ Марат Габидулин, бивш командир на едно от подразделенията на „Вагнер“. „Всеки, който иска, може да пренесе ядрена бомба покрай охраната - те няма да забележат", добави той. С други думи, убиецът или убийците очевидно са се справили лесно с Пригожин.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
13981 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
един

2023.08.29 | 15:25

1
един човек от блелия дом казал на една жена от пазара - тодорка и тя пише статии.

2023.08.30 | 07:55

12
Да я мушкам аз Тодорка у аналу
К.ур за п.уткин

2023.08.29 | 19:59

11
голЕма работа - един убиец крещял нещо на друг убиец, да ви се.ра на новината!
nnn

2023.08.29 | 16:56

4
Позовават се на МЕДУЗА нашите невменяеми, корумпирани мисирко-журналя, ама МЕДУЗА са едни от най долните лъжци и платени от американците анти руски агентчета. Тези пишат и си измислят каквото им наредят и за който повече пачки им бутне. Продажна журналстка сган...

2023.08.29 | 17:03

10
Доказателство е ВОНЯТА ти,смръдльо недоклатен
до долния педал-джендър

2023.08.29 | 17:03

9
ЕМЙ ЛАЙНАТА -РЕДАКТОРА , ДА ГО ДУХАТЕ .
Литекс-София

2023.08.29 | 17:01

7
Доказателства?
До асар уточняване

2023.08.29 | 17:02

8
Не е на пазара,бе!!!В тоалетнта на мола,бе!!!Стига тоталитарни термини,ахаа!!!!
До един

2023.08.29 | 16:57

6
Този дом да не е бил селския нужник и там, на стената ,имало стенограма на разговора,оцветена в жълто
nnn

2023.08.29 | 16:56

5
Позовават се на МЕДУЗА нашите невменяеми, корумпирани мисирко-журналя, ама МЕДУЗА са едни от най долните лъжци и платени от американците анти руски агентчета. Тези пишат и си измислят каквото им наредят и за който повече пачки им бутне. Продажна журналстка сган...
ПОМНЕТЕ

2023.08.29 | 16:54

3
РЕДАКЦИЯТА на НОВИНИ БГ е Т Р О Л А " Е М Й "
Асар

2023.08.29 | 16:26

2
А вии бяхте ли там и го чухте или на принципа една жена ми каза на пазаро.

Добави коментар

Водещи новини