След Пригожин и други групировки взеха да поставят ултиматуми на властта в Кремъл

  • 28 август 2023 16:25

  • 6211
  • 0
След Пригожин и други групировки взеха да поставят ултиматуми на властта в Кремъл
© Getty Images/Novini.bg

Откъде тая смелост, би се запитал човек – до неотдавна никой не смееше да критикува, КАМО ЛИ ултиматуми да поставя. Няколкото посмели бързо размислиха или умряха. 

А сега някои си „Русич“ – определени за неонацисти – поставили ултиматум на путин, че ако не принуди (забележете!) финландците да освободят техния Ян Петровский, щели да си отидат от фронта. 

Кой може просто така да се обърне и да си иде от фронта в руската армия? Обикновените Иван и Сергей от Мухонасранск? Съвсем не. 
________

Руски неонацисти поставиха ултиматум на Кремъл
_______

Но ето какво пише за „Русич“: 

Организацията обяви за своето съществуване през 2009 г. в Санкт Петербург. Нейната платформа се основава върху идеята за превъзходство на руснаците над другите нации, включително и славянските. Вероятно групировката се ползва от политически чадър. Към днешна дата нито един неин член или симпатизант не е подведен под отговорност. За разпалване на омраза на етническа/расова и/или религиозна основа Наказателният кодекс на Русия предвижда затвор в срок до шест години“.

Вероятно групировката се ползва от политически чадър…

Поредната групировка, нищо повече. Такива се навъдиха последните 30+ години много. Навъдиха ги и тук. Че и в политиката ги вкараха. 

Цитат: 

„Десните екстремисти заявиха, че ще дезертират от бойните полета в Украйна, ако Кремъл не предприеме всички възможни средства и не освободи знаковата фигура на движението Ян Петровский“, добавиха  от Института, цитирани от Би Би Си.[…]

Ян Петровский, използващ и името Воислав Торден, бе задържан от властите във Финландия миналата седмица. На него са му повдигнати обвинения в участие в терористична групировка и възхвала на екстремизма. Той бе въдворен в следствен арест“, добави медията.[…]

От 2014 г. бойци на „Русич“ се бият на страната на Москва в източните украински Донецка и Луганска области“.

Говореше се много, че Пригожин само е повлякъл крак и сега много вълци ще поискат мястото на главатаря, който показа слабост. В мафията и в глутницата слабостта се наказва с отстраняване.

А отстраняването никога не е пенсиониране. 

Два ключови момента в украинската война, които костваха на путин всичко. Двата са идентични и показват разликата между него и опонента му на всички нива. 

Когато той нападна Украйна, очакваше Зеленски да избяга, войските му да влязат като на парад и всичко да е лесно и бързо. И можеше и да стане така, но тогава Зеленски каза: „Битката е тук, трябват ми муниции, не превоз“, когато съюзниците му предложиха самолет, с който да избяга, както избягаха разни арабски и персийски лидери назад през годините (и както путин очакваше да се случи и сега).

Зеленски остана, не избяга и целият свят застана на негова страна. Cojones, дами и господа, това е. 

Докато от другата страна имаме един картонен цар путин, който, като разбра, че неговият си Пригожин е тръгнал към Москва, се качи на самолета и избяга още преди онзи да наближи

И така показа на целия свят що за лидер е и що за мъж. И това откри ловния сезон за главата му. И за лидерското място в кремълската банда. Видяха го и разните там неонацита и ето – започнаха да поставят ултиматуми, да се опитват да извиват ръце. 

Може би нищо няма да постигнат точно тези, точно сега… но прецедентът си е прецедент. Началото е сложено и сезонът е открит; и други ще наберат смелост. 

Абсолютната власт вече не е абсолютна. 

Също така… 

Някой изненадан ли е от наличието на неонацисти в русия, които имат „политически чадър“? 

Картоненият цар на бункерите какво щеше да прави в Украйна? Да я денацифицира? В Украйна има някаква си крайна десница, която дори не може да влезе в парламента (под 2% подкрепа), а президентът Зеленски е евреин – потомък на оцелели в Холокоста. Но тях наричат „нацисти“, докато кремъл слага политически чадъри над истински неонацистки организации в русия. 

А върхът на черешката на тортата е, че „… Нейната [на „Русич“] платформа се основава върху идеята за превъзходство на руснаците над другите нации, включително и славянските“. 

Идеята за превъзходство на руснаците над другите нации, включително и славянските е като идеята, че путин е велик държавник и мъж. Но има вярващи, да; че и в България даже. 

А помните ли как в русия забраниха да се споменава пактът „Рибентроп—Молотов“? Камо ли да се изучава в училище. Защо ли? Да не би да е, за да не разберат руснаците, че „спасибо деду за победу“ е започнало с това, че дедото първо е бил приятел на немците и заедно са нападнали Полша, после Финландия и са планирали да си делят Европа? 

Защо руснаците отказват да признаят, че са започнали Втората световна заедно с Хитлер – като приятели, нападайки и подпалвайки Европа?

Защо русофилите в България отказват да го признаят? Всеки трябва да е готов да признае грешките и недостатъците дори на любимите си държави (в техния случай това е русия, не България).

Ако другите могат да си признават недостатъците и да се извиняват за несправедливостите и войните, които са предизвиквали, те защо не могат? Не са дорасли ли? 

Между другото, преди пет дни беше годишнината от позорния и гнусен "Рибентроп—Молотов" – най-мълчаливо, стискайки зъби неспоменатото петно на гащите на русофилите – правят се, че не се е случило, а то си стои в историята и си смърди. 
_______________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията и на Novini.bg като цяло.

 

Последвайте канала на

Александър Томов
6211 0

Свързани новини

Водещи новини