Лукашенко: Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, ще носят отговорност по военновременните закони

  • 24 януари 2023 17:23

  • 1170
  • 1
Лукашенко: Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, ще носят отговорност по военновременните закони
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, в частност воюващите на страната на Украйна в полка "Кастус Калиновски", ще носят специална отговорност и с тях ще се постъпва според военновременните закони, каза президентът на Беларус Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, цитиран от беларуската държавна новинарска агенция Белта.

"Официалните власти се опитват да се разграничат от тях. Виждаме го отлично. Изпращат ги на фронта с думите: "Идете на фронта, тренирайте. Обучете се и идете в Беларус да свалите властта. Направете там война", каза Лукашенко на съвещание, посветено на обществено-политическата обстановка в страната.

Той добави, че това е техен избор и тези хора трябва да знаят, че с тях ще се постъпва според военновременните закони.

Според Лукашенко неотдавна беларуси, участващи в незаконно военизирано формирование, са попаднали под обстрел на фронта в Украйна и немалко от тях са загинали, а много са били ранени и ще останат трайни инвалиди. "На кого са нужни те сега? На никого. Президентът (на Украйна Володимир) Зеленски няма да ги бута с инвалидна количка из хокейната зала", каза Лукашенко.

Лукашенко: Украйна ни предложи договор за ненападение

Беларуският лидер подчерта, че тези, които с поддръжката на западните специални служби продължават деструктивната си дейност срещу страната, ще отговарят пред закона. "Актуализирахме закона и доста го затегнахме", каза Лукашенко.

Следственият комитет на Беларус заведе дело срещу "създателите и участниците в екстремисткия батальон от беларуски наемници в Украйна". Следствието установи, че група беларуски граждани, намиращи се на територията на Литва, Украйна и Полша, е била "вдъхновена от идеите на национализма и е следвала шаблоните на шовинистката идеология на въоръжени групировки от съседните страни, като си е сътрудничила с тях и е създала екстремистко формирование - полк "Кастус Калиновски" с отделни структурни подразделения, припомня беларуската агенция Белта.

Константин Тодоров
1170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ukraina55

2023.01.25 | 09:02

1
Лукашенко нещо взе да проглеждаш и да виждаш че русия не са тези закоито ги смяташе,взе да проглеждаш през руското було на тамнината.Взе да се осъзнаваш че русия не носи нищо добро за Беларус само използване и смърт ха ха ха.Подобре късно да разбереш отколкото нищо.Съюзниците на РФ се отеглят от руските паразити и не искат да имат нищо общо със руските терористи.

Добави коментар

Водещи новини