Гутериш призова Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа

  • 19 август 2022 16:33

  • 1948
  • 4
Гутериш призова Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа
©
Слушай новината Слушай новината

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно призова днес Русия да не изключва контролираната от нея Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8399

Призивът идва на фона на взаимните обвинения за обстрел в района на централата между Киев и Москва.

"Съвсем ясно е, че електричеството, произвеждано от Запорожката АЕЦ, е украинско електричество и този принцип трябва да се спазва", заяви Гутериш на пресконференция по време на посещението си на пристанището на Одеса.

Операторът на украинските централи "Енергоатом" изрази днес опасения, че Русия, която контролира от март най-голямата на територията на Европа АЕЦ, може да я изключи от украинската електропреносна мрежа.

"Разполагаме с данни, че руските окупатори планират да спрат реакторите и да ги изключат от линиите за доставки на енергийната система на Украйна", посочи операторът в "Телеграм".

Украйна: Русия планира да изключи ядрените блокове на Запорожката АЕЦ

Според "Енергоатом" руските военни са ограничили достъпа на персонала до централата и са в процес на доставка на дизелови генератори, които да бъдат включени след спирането на реакторите.

През последните седмици Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрелването на ядрената централа в Южна Украйна, което отново събуди страховете от възникване на сериозна катастрофа в Европа.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно коментира вчера, че "евентуалното причиняване на щети в Запорожката АЕЦ би било самоубийство" и призова за демилитаризиране на централата.

Виолета Симеонова
1948 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.19 | 17:09

1
Ако Зеленски ще ни плаши и шантажира с тази АЕЦ, по-добре да бъде изключена.По-добре да умрем от студ, отколкото от лъчева болест, благодарение на недалновидното и егоистично ръководство на ЕС.
Анонимен

2022.08.19 | 19:18

2
В Москва са само варвари Гутериш! Ще я изключат, ако още не са!
Анонимен

2022.08.19 | 19:46

3
ООН по добре да мисли за санкции срещу Русия без да се интересува каква част от населението ще умре!

2022.08.19 | 20:05

4
да се радват укрите че не ги е нападнала америка че те унищожават първо цялата инфраструктура нямаше да има ни заводи ни централи ни мостове нито влакове рашките са по либерални ама да плащат за подръжка и заплати за централата и нацитата да взимабесплатно тока и да продават на запад е няма нужда

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини