Светлана Тихановска: Натискът върху режима на Лукашенко трябва да продължи

  • 09 август 2022 18:59

  • 1313
  • 5
Светлана Тихановска: Натискът върху режима на Лукашенко трябва да продължи
© Getty Images

Западът трябва да продължи натиска над режима на Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, заяви лидерката на беларуската опозицията Светлана Тихановска, цитирана от Франс прес. В същото време тя призова нейната страна да не бъде поставяна в една група с Русия в контекста на войната в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8398

"Лукашенко не трябва в никакъв случай да бъде легитимиран на международната сцена", настоя Тихановска пред полския в. "Жеч посполита" точно две години след президентските избори, които Тихановска обяви тогава, че е спечелила, но официалните избирателни власти обявиха Лукашенко за победител и последваха протести на опозицията, потушени със сила и с арести.

САЩ санкционират 100 представители на беларуските власти, съобщи Блинкън

Към днешна дата в Беларус все още има 1261 политически затворници, по данни на "Весна", една от водещите организации за защита на правата на човека в източноевропейската страна.

Според Тихановска санкциите на Запада срещу режима остават дават много възможности за заобикаляне и властите не се чувстват принудени да освободят политическите затворници.

"Западните страни твърдят, че не искат да наказват беларуските работници със санкции, но нима затворниците зад решетките не страдат? Западът трябва да си отвори очите", заяви опозиционната лидерка, чийто съпруг, задържан през май 2020 г., беше осъден на 18 години в затворнически лагер.

Тихановска, която живее в изгнание в съседна Литва, също така заяви, че войната в Украйна е засилила зависимостта на Беларус от Кремъл, към който Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в изглежда по-лоялен от всякога. В момента страната служи за тилова база за руските сили. В същото време тя настоя, че Западът не трябва да поставя Беларус и Русия в една група, а "трябва да покаже на Кремъл, че анексирането на Беларус от Русия е немислимо", допълва БТА.

Весела Найденова
1313 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.08.10 | 09:07

5
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИИИ
Hhh

2022.08.10 | 08:22

4
Lukssenko e pic
Виновни Горбачов и Елцин

2022.08.10 | 07:49

3
Първо евреите продадоха СССР! А след това устроиха клане на територията на СССР!

2022.08.09 | 21:24

2
В тая на снимката тече и българска кръв, та за това се е устремила към властта и си "гука"с Байдън и Запада
Луд

2022.08.09 | 20:58

1
Паула, кде си? Да продължи натиск!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини