САЩ санкционират 100 представители на беларуските власти, съобщи Блинкън

  • 09 август 2022 18:40

  • 1203
  • 3
САЩ санкционират 100 представители на беларуските власти, съобщи Блинкън
© Getty Images

САЩ налагат визови ограничения на 100 представители на беларуските власти и свързани с тях лица, отговорни според Вашингтон за "подкопаването на демократичните институции" в Беларус, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13880

"Днес обявяваме стъпки за налагането на визови ограничения на 100 представители на режима и свързани с тях лица за участие в подкопаването или накърняването на демократичните институции, а също и за възпрепятстване на прехода към демокрация в Беларус", се казва в писменото изявление на ръководителя на американската дипломация.

Блинкън поясни, че в него влизат лица на високопоставени постове в президентската администрация, министерството на вътрешните работи, КГБ, Централната избирателна комисия, главната прокуратура, следствието, министерството на транспорта, Главното управление за борба с организираната престъпност, "Белтелерадиокомпания" (беларуското радио и телевизия) и беларуските въоръжени сили. Санкционирани са и депутати, окръжни съдии, хора от службите за сигурност, представители на местните власти и на ръководствата на държавни университети. Блинкън припомня, че от 2020 г. заради подкопаване на демокрацията са наложени ограничителни мерки на 297 беларуски официални лица.

Блинкън обяви и че се забранява влизането в САЩ и на най-близките роднини на заместник-министъра на вътрешните работи, ген.-майор Николай Карпенков (който командва и вътрешните войски към беларуското МВР) и на командира на минското подразделение на специализираните полицейски части ОМОН Дмитрий Балаба. Самите Карпенков и Балаба са в американския санкционен списък още отпреди това. "Балаба и Карпенков изиграха значителна роля в репресиите след фалшифицираните президентски избори на 9 август 2020 г.", заяви Блинкън.

На 9 август 2020 г. в Беларус бяха произведени президентски избори, на които за победител беше обявен действащият президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в. На второ място остана опозиционният кандидат Светлана Тихановска, която не призна изборите и напусна Беларус. Веднага след обявяването на резултатите избухнаха масови протести, които в първите дни прераснаха в сблъсъци с правоохранителните органи. Властите обвиниха протестиращите в опит за държавен преврат.

Днешните санкции на САЩ се въвеждат именно в деня на втората годишнина от изборите, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1203 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.10 | 09:10

3
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИИИИ
Виновни Горбачов и Елцин

2022.08.10 | 07:52

2
Първо евреите продадоха СССР! А след това устроиха клане на територията на СССР!
Инвалид с инвалидна карта

2022.08.10 | 07:31

1
Фашисти, всички вашите санкии срещу обинкновени хора, пенсионери и хора с увреждане!

Добави коментар

Водещи новини