"Газпром" се отказа да плаща дивиденти за 2021 година

  • 30 юни 2022 13:44

  • 811
  • 0
"Газпром" се отказа да плаща дивиденти за 2021 година
©
Слушай новината Слушай новината

Руският газов гигант "Газпром" съобщи, че акционерите му са решили да не се плащат дивиденти за резултатите през 2021 г., предадоха Ройтерс и Франс прес. Съобщението доведе до главоломен срив на акциите на холдинга на фондовата борса.

Московската борса обяви, че провежда дискретни търгове по акциите на "Газпром", след като те поевтиняха с над 30 процента, съобщи ТАСС, позовавайки се на сайта на търговската платформа.

"Акционерите решиха, че при настоящата ситуация не е желателно да се плащат дивиденти на основата на резултатите от 2021 г.", заяви заместник-председателят на управителния съвет Фамил Садигов на общо събрание на акционерите.

През май компанията съобщи, че управителният й съвет препоръчва дивиденти от 52,53 рубли на акция за резултатите й от 2021 г.

"Приоритетите на "Газпром" са да реализира инвестиционната програма, включително газификацията на руските региони и подготовката за зимата. И, разбира се, трябва да сме готови да платим по-високи данъци", допълни Садигов.

Газпром обяви и състава на новия си управителен съвет. Той включва президента на групата Алексей Милер, руския вицепремиер по въпросите на енергетиката Александър Новак, както и министърите на промишлеността и търговията Денис Мантуров и на земеделието Дмитрий Патрушев.

Газът в Европа поскъпва към 137 евро за мегаватчас заради опасения за руските доставки

Специалният представител на руския президент за връзки с Форума на страните износителки на газ Виктор Зубков отново е избран за председател на съвета на директорите, уточнява ТАСС.

Русия стана обект на няколко кръга западни санкции след интервенцията си в Украйна на 24 февруари. Износът на руски газ непрекъснато спада от началото на санкциите. "Газпром" освен това спря подаването на газ за няколко от европейските си клиенти, които отказаха да плащат в рубли, сред които и България. Досега обаче скокът на цените на газа позволява на Русия да получава рекордни постъпления, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Калина Христова
811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини