"Макдоналдс" напуска Русия след 30 години присъствие, но продължава да плаща на служителите си

  • 16 май 2022 14:28

  • 547
  • 1
"Макдоналдс" напуска Русия след 30 години присъствие, но продължава да плаща на служителите си
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Макдоналдс" (McDonald's) обяви днес, че е започнал процедури за пълното му излизане от руския пазар, където присъства от 30 години, като ще продължи да плаща на служителите си, докато бъде намерен купувач, вероятно до седмица, предадоха световните агенции. Компанията подчерта, че иска да се увери, че те ще бъдат назначени от новия собственик.

Американската верига за бързо хранене затвори, макар и временно, всичките си заведения през март, след началото на руската инвазия в Украйна.

"Хуманитарната криза, породена от войната в Украйна, както и все по-непредвидимите условия за развиване на дейност, накараха "Макдоналдс" да стигне до извода, че не може повече да остане собственик на дейностите си в Русия", се казва в комюнике на компанията. Руските дейности на веригата ще бъдат продадени на местен инвеститор, уточнява гигантът в бързото хранене.

Излизането от Русия се очаква да се отрази на финансите на групата като извънреден разход от 1,2 до 1,4 милиарда долара (1,15 - 1,34 милиарда евро).

"Макдоналдс" планира да възобнови работа в Русия под нова марка в средата на юни, като съхрани работните места, повечето доставчици, веригата от ресторанти и менютата си, съобщи на ТАСС източник от компанията. Повече от 90 процента от тези доставчици са руски, уточни източникът.

Shell прогнозира загуби за 5 милиарда долара заради изтеглянето си от Русия

Процедурата по продажбата на руския бизнес на "Макдоналдс" включва 850 ресторанта с 62 000 служители, уточнява Асошиейтед прес.

"В същото време имаме ангажимент към нашата глобална общност и трябва да се придържаме непоколебимо към нашите ценности", посочва в комюникето президентът и главен изпълнителен директор Крис Кемпчински. "А ангажиментът ни към нашите ценности означава, че не можем да оставим повече нашите арки да светят там", допълва той.

Докато се опитва да продаде ресторантите си, "Макдоналдс" планира да започне да премахва златните си арки и други символи с името на компанията. Тя отбелязва, че ще запази търговските си марки в Русия.

Първото заведение на "Макдоналдс" беше отворено в Москва преди над 30 години, малко след падането на Берлинската стена. То беше силен символ на отслабването на напрежението от времето на студената война между САЩ и СССР, отбелязва АП.

Калина Христова
547 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РЕЗУЛТАТ

2022.05.16 | 16:49

1
Отхвърлянето на руския газ и петрол ще превърне ЕС в американска колония. Започва икономическият грабеж на Европа, прикрит с антируските санкции!

Добави коментар

Водещи новини