Надзирателите в Сливен започват протести

  • 26 май 2022 22:28

  • 1490
  • 0
Надзирателите в Сливен започват протести
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Надзирателите в Сливен от утре ще бъдат с ленти „Продължаваме протеста“. Така те се присъединяват към символичния протест на Синдиката на служителите в затворите в България заедно със Синдикалната федерация на служителите в МВР.  Това заяви Цветан Михайлов, секретар на Управителния съвет на Синдикат на служителите в затворите в България, цитиран от БТА.

Според Михайлов няма развитие по подставените от синдикатите въпроси за увеличение на трудовите възнаграждения в двете специализирани дирекции, подчинени на министъра на правосъдието - Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, във връзка със споразумение за общи действия със синдикалната организация на служителите на МВР. По думите му няма развитие и с обявената реформа в системата, липсва и диалог с ръководството на двете министерства, както и с партиите от управляващата коалиция. 

Валентин Попов: Протестите на МВР остават, направихме достатъчно компромиси

Михайлов припомни, че са изпратили писма до министерствата и народните представители с искане за предложения за вижданията им за реформа.

Служителите са в протестна готовност от февруари, като имаше протест пред Народното събрание и пред Министерството на финансите. Двете синдикални организации са решили да започнат нови протести. От утре символично започва протестът в затворите, арестите и пробационните служби. 

На 3 юни подкрепящите исканията на синдикатите ще излязат пред ведомствата, в които работят, за да покажат подкрепата си и да се обявят срещу бездействието на ръководствата на министерствата на управляващата коалиция.

Ако дотогава няма развитие по поставените въпроси, на 12 юни има насрочен национален протест в София, каза още Цветан Михайлов.

Исканията към Министерството на правосъдието са свързани с  увеличаване на възнагражденията, съобразено с процента на инфлация, за преговори по увеличение на социалните плащания с постоянен характер, за увеличаване на щатната численост, което е свързано с препоръки на Европейската комисия против изтезанията, констатации на прокуратурата и на Националния превантивен механизъм към Омбудсмана.

Мая Йорданова
1490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини