ДЕН 70 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Руски войски навлязоха в „Азовстал”, наложиха още санкции на Москва

  • 04 май 2022 20:28

  • 4916
  • 4
ДЕН 70 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Руски войски навлязоха в „Азовстал”, наложиха още санкции на Москва
© Getty Images, архив

Войната в Украйна продължава 70-ти ден. Българските депутати обсъждат дали страната ни да изпрати военна помощ. Novini.bg следи за вас всичко най-важно по темата.

Последвайте канала на

22:53 | 04 май 2022

Брюксел планира да забрани руснаци да купуват недвижими имоти в ЕС

ЕС планира да забрани руснаци да купуват недвижими имоти в европейски страни, пише Блумбърг, позовавайки се на документ, до който е получил достъп. 

Мярката ще засегне руски граждани, резиденти и дружества и трябва да бъде одобрена от страните членки, като е възможно в нея да бъдат нанесени промени.

Прочети още...
22:36 | 04 май 2022

Генералният директор на МААЕ обсъдил с шефа на "Росатом" безопасността на Запорожката АЕЦ

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че на срещата си с ръководителя на "Росатом" Алексей Лихачов е посочил необходимостта от гарантиране на безопасността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, съобщава БТА.

На среща с ръководителя на "Росатом" Лихачов и други високопоставени руски служители в Истанбул днес продължих навременните и професионални разговори, в които подчертах спешната необходимост от осигуряване на безопасността на Запорожката АЕЦ.

Прочети още...
22:21 | 04 май 2022

Кулеба: Украйна има нужда от съвременни западни танкове

Украинската армия се нуждае силно от доставки на реактивни системи за залпов огън и съвременни западни танкове. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за телевизия "Стай нюз".

"Най-остра необходимост сега имаме от реактивни системи за залпов огън. Нужни са ни също така и танкове, но те не трябва повече да са  стари съветски танкове. Нужни са ни западни танкове", заяви той и допълни, че Киев се нуждае от директна доставка на британски танкове.

Прочети още...
21:49 | 04 май 2022

Русия с масиран обстрел в множество украински градове

За масиран обстрел в няколко украински градове бе съобщено тази вечер. Залпове има в Днепър, Запорожие, Киев, Николаев, Черкаси.

Към 20:15 ч. почти цяла Украйна е била в състояние на въздушна тревога, съобщава УНИАН.

Прочети още...
21:21 | 04 май 2022

Украински депутат: Руски войски са влезли в промишления комплекс на "Азовстал"

Руски войски щурмуват втори ден "Азовстал" и са успели да навлязат в промишления комплекс, където са се укрепили последните защитници на Мариупол, съобщи  Давид Арахамия от управляващата в Украйна партия "Слуга на народа", предаде БНР.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че е загубил контакт с украинските войски, които все още са в стоманодобивния завод "Азовстал".

Прочети още...
21:13 | 04 май 2022

Републиканци за България: Военно-техническа помощ за Украйна отново няма, но пък коалицията оцеля

„Военно-техническа” помощ за Украйна отново няма. От заявката за обръщане на курса за политиката спрямо Русия, на политическа партия „Продължаваме промяната” от дадената пресконференция преди заминаването на делегацията на управляващите за Киев, не остана нищо. Това се посочва в позиция на "Републиканци за България", съобщават от пресцентъра на политическата формация.

Едва ли българското общество може да бъде заблудено. Обидно е хора с подобен управленски капацитет да издевателстват върху избора, който сме направили - да бъдем част от цивилизацията. Всички парламентарно представени партии показаха слабост, а десните партии отстъпиха от позициите си.

Прочети още...
20:54 | 04 май 2022

Олигархът Алишер Усманов протестира включването си в санкционния списък

Бизнесменът Алишер Усманов подаде иск в Съда на Европейския съюз, с който обжалва включването си в списъка със санкции на ЕС, съобщава БТА, позовавйки се на информация от пресслужбата на съда.

"Искът на г-н Алишер Усманов срещу Съвета на ЕС беше подаден на 29 април. Ищецът иска да се отмени решението на Съвета за налагане на ограничителни мерки срещу него и да се спре изпълнението на заповедите до постановяване на съдебно решение", съобщи пресслужбата.

Прочети още...
20:12 | 04 май 2022

Лула да Силва заяви, че Зеленски е толкова отговорен за конфликта в Украйна, колкото и Путин

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е толкова отговорен за конфликта в Украйна, колкото и неговият руски колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

В интервю за американското сп. "Тайм", публикувано днес, Лула Да Силва казва: "Виждам, че украинският президент е аплодиран от всички парламенти по света, в които депутатите му стават на крак. Но този тип е също толкова отговорен, колкото Путин. В една война никога няма само един виновен".

Прочети още...
19:54 | 04 май 2022

Украинският външен министър: Страните от ЕС, които са против ембарго върху руския петрол, ще бъдат съучастници във военни престъпления

Страните от Европейския съюз, които отказват да подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще бъдат съучастници на военни престъпления, каза украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

"Ако една страна в Европа продължава да се противопоставя на ембарго върху руския петрол, тогава ще има основателни причини да се каже, че тази страна е съучастник в престъпленията, извършени от Русия на украинска територия", заявява Кулеба на видеозапис, който публикува в Twitter.

Прочети още...
19:27 | 04 май 2022

Шолц продължава да се противопоставя на посещение в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на идеята за посещение в Украйна, като каза днес, че отношението, на което украинското ръководство е подложило президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, не му позволява да предприеме подобна визита, предаде ДПА.

"Проблем е, че беше оттеглена поканата към президента на Федерална република Германия", каза Шолц след консултации на германското правителство.

Прочети още...
19:06 | 04 май 2022

Сблъсъци пред Паметника на съветската армия заради Украйна

Сблъсъци белязаха протеста пред паметникът на Съветската армия в София при опит да бъде опакован със знамената на България и Украйна.

Целта на акцията беше да покаже подкрепа към Украйна.

Опитът на част от демонстрантите да опаковат паметника с българското и украинското знаме не успя. 

Прочети още...
18:46 | 04 май 2022

Вицепрезидентът с нови критики към премиера Петков заради Украйна и РСМ

За мен днес няма новина. Още преди няколко дни прогнозирах, че ще се вземе такова решение за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна, което да удовлетворява всички политически сили в коалицията. По-важно е дали българите са по-обединени след това решение. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Днес видях и друго, че парламентът заработи, така както трябваше, подчерта тя.

„Не чух в дискусията обаче, каква е нашата българска позиция по отношение на самия ход на войната. От първоначалното желание да помогнем на украинците, днес ние сме в една съвсем друга обстановка. Българската позиция трябва да бъде вече на друго ниво, защото и ситуацията се промени“, обясни Йотова.
Прочети още...
18:24 | 04 май 2022

Руската православна църква скочи на папа Франциск

Руската православна църква (РПЦ) разкритикува днес папа Франциск за това, че е възприел погрешен тон, като е призовал патриарх Кирил да не става "олтарен прислужник" на Кремъл, и предупреди Ватикана, че подобни коментари биха навредили на диалога между църквите, съобщава БТА.

Франциск заяви в интервю за италианския в. "Кориере дела сера", че Кирил, който подкрепя войната в Украйна, "не може да става олтарен прислужник на (руския президент Владимир) Путин".

 
Прочети още...
18:14 | 04 май 2022

Великобритания обяви нови санкции срещу Русия

Великобритания обяви днес, че забранява на руски лица да бъдат оказвани услуги в областта на счетоводството, консултантството и връзките с обществеността, предаде АФП.

Според съобщението на "Форин офис" около 10% от чуждестранните компании, които оказват услуги за руски фирми в тези три сектора, са британски. "Отрязването на достъпа на Русия до британските услуги ще окаже допълнителен натиск върху Кремъл и в резултат ще осигури провала на (руския президент Владимир) Путин", заяви външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс. Тя обяви и още 63 нови санкции срещу руски медии, сред които "Первий канал" и държавната телевизионна и радио компания ВГТРК, допълва БТА.

Прочети още...
18:02 | 04 май 2022

Протестиращи се биха в подлеза на Софийския университет

Протестиращи се биха в подлеза на Софийския университет. Гражданите се провикват с думите "Слава Украйна", "Червени боклуци" и др.

Прочети още...
18:00 | 04 май 2022

Украйна: Киев ще бъде готов, ако беларуски войски се включат във военните действия срещу нас

Киев ще бъде готов, ако беларуските въоръжени сили се включат в руските военни действия срещу Украйна, заяви украинската гранична служба, цитирана от БТА.

Прочети още...
17:57 | 04 май 2022

Руски военен хеликоптер нахлу във въздушното пространство на Финландия

Министерството на отбраната на Финландия съобщи, че тази сряда руски хеликоптер е нарушил въздушното ѝ пространство, навлизайки в него, като това е вторият подобен случай в рамките на дни.

Прочети още...
17:56 | 04 май 2022

Зеленски: Украйна няма да влезе в замразен конфликт

Украинският президент Володимир Зеленски се изказва за евентуален замразен конфликт в Украйна, като заяви, че страната му няма да влезе в "подобно дипломатическо блато", предаде агенция УНИАН.

Прочети още...
17:35 | 04 май 2022

Украински бежанци протестираха срещу войната в Слънчев бряг

Паметникът на съветската армия ще бъде опакован с украински и с български знамена в знак на солидарност.

Прочети още...
17:16 | 04 май 2022

Руски журналист: В скоро време Путин няма да има друг избор, освен ядреното оръжие

Известен телевизионен журналист от Русия заяви, че президентът Владимир Путин "няма да има друг избор, освен да използва ядрено оръжие срещу Украйна".

Прочети още...
16:28 | 04 май 2022

В Киев коментираха изказването на Русия за израелски наемници в Украйна

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк коментира изказването на официалния представител на руско външно министерство Мария Захарова, че израелски наемници се бият на страната на Киев срещу силите на Москва, предаде УНИАН.

Прочети още...
16:23 | 04 май 2022

Симов: Най-важното е, че няма да изпратим нито един патрон на Украйна

Днес приехме едно добро и разумно решение. Това е решение, което продължава икономическата и финансовата помощ към Украйна и бежанците у нас. Това е решение, което гарантира политическата подкрепа за Украйна и членството ѝ в ЕС. Най-важното е, че това решение гарантира, че българското правителство няма да праща оръжия в Украйна. 

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Александър Симов, който коментира решението на НС да предостави мандат на кабинета за оказване на военно-техническа помощ за Украйна. 

Прочети още...
15:48 | 04 май 2022

НС одобри военно-техническа помощ за Украйна

Народните представители приеха предложението да се даде мандат на Министерския съвет за „оказване на военнотехническа помощ на Украйна”.

Прочети още...
15:46 | 04 май 2022

Украинското разузнаване: Русия се готви за военен парад в Мариупол на 9 май

Русия подготвя военен парад в почти изцяло завладяния от нея украинския пристанищен град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата, каза днес украинското военно разузнаване (ГУР), цитирано от БТА.

Прочети още...
15:46 | 04 май 2022

Искате да се свържете с ЦРУ от Русия? Агенцията насочва хората към тъмната мрежа

ЦРУ твърди, че руснаци, недоволни от инвазията в Украйна на Владимир Путин, може би се опитват да се свържат с американското разузнаване - и то иска те да го направят чрез тъмната мрежа, предаде АП. 

Прочети още...
15:24 | 04 май 2022

Полицията в Киевска област: За последните 24 часа открихме телата на 20 цивилни

Началникът на полицията в Киевска област Андрий Небитов каза, че за последното денонощие в близост до украинската столица са били открити телата на 20 мирни жители и че те са били убити от руски военни, предаде Укринформ, като се позова на пресслужбата на вътрешното министерство. 

Прочети още...
15:13 | 04 май 2022

Кремъл: Глупост е, е Путин планира да обяви война на Украйна на 9 май

Кремъл нарече "глупости" публикациите, че руският президент Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата, предадоха Ройтерс и ТАСС. "Няма такава възможност. Това са глупости", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали има вероятност Русия да обяви война на Украйна на 9 май.

Прочети още...
14:13 | 04 май 2022

Заков: Българи от малцинството ни в Украйна се бият на фронта

Българи от малцинството ни в Украйна като украински граждани, се бият на фронта в редиците на украинската армия срещу агресора. Това написа в профила си във "Фейсбук" министърът на отбраната Драгомир Заков. 

Прочети още...
13:55 | 04 май 2022

ЕП приветства шестия пакет от санкции срещу Русия и пакета за възстановяване на Украйна

В сряда сутринта членовете на ЕП обсъдиха социалните и икономическите последици за ЕС от войната на Русия в Украйна, предаде репортер на Novini.bg.

Прочети още...
13:25 | 04 май 2022

Русия: Израелски наемници воюват рамо до рамо с неонацисти

"Наемници от Израел се бият рамо до рамо с бойци от батальона (от украинското вътрешно министерство) "Азов", това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде нюзру.

Прочети още...
13:10 | 04 май 2022

Фон дер Лайен: ЕК предложи план за възстановяване на Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се създаде пакет за възстановяване на Украйна, с който страната да се изгради наново след края на войната с Русия.

Прочети още...
12:59 | 04 май 2022

ЕС предлага санкции и срещу руския патриарх Кирил

Европейската комисия предлага в рамките на шестия пакет ответни мерки във връзка с войната в Украйна да бъдат наложени санкции на патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква. Това сочи документ, с който се запозна днес Франс прес, предаде агенцията.

Прочети още...
12:17 | 04 май 2022

Московска медия: САЩ са готови да финансират поражение на Русия в Украйна

Съединените щати са готови да финансират бъдещо поражение на Русия в Украйна, заявява московският в. „Комерсант“.

Прочети още...
12:02 | 04 май 2022

Асен Василев: В най-лошия сценарий за цената на газа сме свили поскъпването до 10%

За азерския има договор, подписан през 2014 г. директно с компанията, която се държи от азерското правителство, казва вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред "24 часа". 

Прочети още...
11:47 | 04 май 2022

Евродепутат към българския парламент: Осъзнайте се и пратете оръжие на Украйна!

Евродепутатът от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс призовава българските депутати да осъзнаят, че ако изпратят въоръжена помощ за Украйна, те помагат и за европейската сигурност.

Прочети още...
10:52 | 04 май 2022

ЕК предлага: Пълна забрана за руския петрол

Европейската комисия (EK) предлага пълна забрана за вноса на руски петрол в ЕС, съобщи репортер на NOVINI.BG.

Прочети още...
10:35 | 04 май 2022

Президентът на Израел: Думите на Сергей Лавров предизвикаха у мен гняв и отвращение

Израелският президент Ицхак Херцог (на снимката) заяви, че на няколко пъти е прочел интервюто на руския външен министър Сергей Лавров пред италианска телевизия за това, че Адолф Хитлер е имал еврейски произход, предаде нюзру.

Прочети още...
09:59 | 04 май 2022

В НС тази сутрин е внесено писмо от името на президента Зеленски

В българския парламент тази сутрин е внесено писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. Това потвърдиха за БТА от пресцентъра на Народното събрание (НС). То е депозирано от посланика на Украйна у нас Виталий Москаленко.

Прочети още...
09:51 | 04 май 2022

След разговор Лукашенко-Путин. Минск започна проверка на готовността на армията и да спира нета в Беларус

"Беларус започна проверка на боеготовността на армията си", написа в. "Украинская правда".

Прочети още...
09:03 | 04 май 2022

Гуцанов: Няма да заставаме зад износ на оръжие и боеприпаси за Украйна

Повече от ясно е, че няма да заставаме зад износ на оръжие и боеприпаси за Украйна. Това заяви депутатът от "БСП за България" Борислав Гуцанов.

Прочети още...
09:01 | 04 май 2022

Ненков от ГЕРБ-СДС: Първи внесохме предложение за предоставяне на военна помощ на Украйна

ГЕРБ-СДС беше първата група, която внесе предложение за военна помощ за Украйна. Това заяви депутатът от опозицията Александър Ненков, на влизане в НС, където днес се очаква народните представители да вземат решение дали страната ни да изпрати военна помощ в Украйна.

Прочети още...
09:01 | 04 май 2022

Мирчев: Решението за изпращане на оръжие на Украйна трябваше да се вземе на правителствено заседание

ДБ повече от два месеца настоява да се изпрати оръжие на Украйна. България няма да влезе във войната, но трябва да вземе страна - страната на цивилизования свят. Всички страни от НАТО помагат на Украйна с оръжие. Това заяви Ивайло Мирчев от ДБ в кулоарите на парламента.

Прочети още...
08:56 | 04 май 2022

Костадинов за изпращането на военна помощ на Украйна: Ако правителството иска война, ще им я дадем

България няма място във войната, освен като посредник. Под диктат на Американското посолство България се включва на страната на една от двете воюващи страни. Това е и в противоречие с общественото мнение. Това заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Прочети още...
08:02 | 04 май 2022

Няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна

На този етап няма формулировка България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна. Това заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в студиото на „Тази сутрин“ по бТВ.

Прочети още...
07:08 | 04 май 2022

Байдън призова американския Конгрес да деблокира бързо още финансови средства за Украйна

Американският президент Джо Байдън призова Конгреса на САЩ бързо да деблокира допълнително финансиране, за да продължи страната му да доставя военна помощ на Украйна, предадоха Франс прес и БТА.

Прочети още...
06:44 | 04 май 2022

При руски атаки: 21 души са убити в района на Донецк

При руски атаки в Донецка област във вторник бяха убити 21 цивилни и ранени 27, съобщи в пост в интернет областният управител Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс.

Прочети още...
06:20 | 04 май 2022

Два протеста около НС, докато депутатите гласуват за Украйна

Докато депутатите решават да изпрати ли България оръжия за Киев, около сградата на Народното събрание ще се проведат два протеста – „за” и „против” подобно решение.

Прочети още...
06:00 | 04 май 2022

Депутатите решават за военната помощ за Украйна

Пленарен маратон ще се проведе днес в Народното събрание.

4916 4

Коментари 4

Добави коментар

2022.05.04 | 23:59

4
Айде Путин да ги приключва тия украински мърши че ми писна

2022.05.04 | 17:41

1
Украйна не е в ЕС и парите ни не са за тях.Оффф то и това ЕС е пред разпад ама айде дано по-скоро е
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.05.04 | 18:58

3
От както комунизма го има комунистите мечтаят за разпада на запада и демокрацията, а то се случва точно обратното! Ти си от тези, които не могат да виждат по-далеч от носът си, и с това ще си умреш един ден, късоглед малоумник :)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.05.04 | 18:57

2
Украйна щом е тръгнала по пътя на демокрацията ще се възстанови, за разлика от рускенефа, там диктатурата и мизерията ще си останат :)

Добави коментар

Водещи новини