Евродепутат към българския парламент: Осъзнайте се и пратете оръжие на Украйна!

  • 04 май 2022 11:47

  • 5345
  • 79
Евродепутат към българския парламент: Осъзнайте се и пратете оръжие на Украйна!
© Wikimedia Commons

Евродепутатът от "Обнови Европа" Пятрас Аущрявичюс призовава българските депутати да осъзнаят, че ако изпратят въоръжена помощ за Украйна, те помагат и за европейската сигурност.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13588

,,Моето послание е "по-добре късно, отколкото никога" и би било чудесно, ако решението бъде взето. Защото Украйна се нуждае от много помощ и подкрепа. Българските политици трябва да разберат, че Украйна не се бие само за себе си, а за ценности, върху които  е основан нашият Европейски съюз. Една част от нея се бори и за по-ясно и безопасно бъдеще на България'', заяви той във връзка с днешния вот в българския парламент.

Ето какво още сподели Аущрявичюс в интервю за БНР.

Днес българските депутати ще гласуват дали да се окаже военна помощ на Украйна. Какво е вашето послание към тях?

Моето послание е "По-добре късно, отколкото никога" и би било чудесно, ако решението бъде взето. Защото Украйна се нуждае от много помощ и подкрепа. Българските политици трябва да разберат, че Украйна не се бие само за себе си, а за ценности, върху които  е основан нашият Европейски съюз.  Една част от нея се бори и за по-ясно и безопасно бъдеще на България. Като бъде гласувано решението за изпращането на оръжейна помощ за Украйна, българските политици ще помогнат за оцеляването на Украйна, но също и за европейската сигурност.

Костадинов за изпращането на военна помощ на Украйна: Ако правителството иска война, ще им я дадем

Зачестиха ли заплахите към Литва от страна на Русия, след като взе това решение?

Чуха се някои доста провокативни изявления, които руски политици и наблюдатели са правили и преди. Тоест, нищо ново. Просто продължиха с тази изключително шовинистична, империалистическа и провокативна реторика. Имаше и кибератаки и по-скоро опити за нанасяне на кибер щети - бяха атакувани някои публични сайтове. Ние предполагаме откъде биха могли да идват те. Е, категорично не от България, а от руски и беларуски хакери. Това е всичко до този момент.

В България част от политиците, в т.ч. и на много високо равнище, усилено говорят, че ако страната ни реши да изпраща военна помощ за Украйна, ставаме част от войната.

Може би тези, които говорят по този начин, трябва да си спомнят, че в германската база "Рамщайн" бяха представени 40 страни. А ако погледнете ситуацията от гледна точка на потенциалната сила на възпиране, то тя е много по-голяма от самата Русия. Ако нещо се случи, ние винаги действаме солидарно. Не трябва да се страхувате да помогнете на Украйна. Точно обратното - ако не го направите, просто предизвиквате Русия да отива все по-далеч и да нанесе много повече щети на Украйна и на европейската сигурност. Затова аз виждам тази логика точно по обратен начин.

В НС тази сутрин е внесено писмо от името на президента Зеленски

Има опасения, че следващата мишена може да е Молдова. Възможно ли е балтийските страни да дойдат след нея?

Ние наблюдаваме и приемаме много сериозно всички събития. Знаете какво е географското ни положение, кои са съседите ни, особено на изток. Но не виждаме непосредствен риск за нашата сигурност. Така че сме готови и изпращаме послание всеки ден, че всеки, който дойде при нас с такива намерения, ще бъде посрещнат подобаващо. И няма да предприемаме никакъв тип погрешни решения към всеки, който прекоси границата ни.

Преди 10 дни обаче много хора казваха, че няма опасения за Молдова, а сега има...

В случая с Молдова имаме Приднестровието, където конфликтът е замразен. Той беше създаден от ранната Русия през 90-те години, но вероятно те са имали стратегия. Вижте колко такива точки има около нейната граница.  И ги създават, за да ги използват по-късно за различни цели. При нас няма замразен конфликт, ние сме част от западното общество, т.е. от ЕС и НАТО, затова ситуацията не може да се сравнява с тази в Молдова. Но случаят с Приднестровието е общ риск, защото той може да се използва за създаването на някаква несигурност, още повече в Молдова и около нея.

ПП: Изправени сме пред въпроса от коя страна на историята стоим - на свободата или на диктатурата

Макар в Литва руското малцинство да е малко, в Латвия и Естония то е голямо. Не се ли боите от конфликт на тази основа?

Не може да има такова нещо като конфликт на национална основа. Има мирно съвместно съществуване и това, което малцинствата знаят със сигурност е, че са им дадени достатъчно гаранции. Биха могли да се очакват някакви опити от руска страна за наливане на масло в огъня, Москва е много добра в това. Те използват културни, религиозни, дори фалшиви аргументи в повечето случаи, но не мисля, че някакво агресивно руско решение ще бъде взето без разбиране на последствията, които може да има.

Литва вече не купува руски газ. В резултат поскъпна ли синьото гориво за потребителите?

Не, точно обратното. Знаете ли защо сега се чувстваме по-сигурни и имаме пълна независимост? Ние плащахме 3 или 4 пъти по-скъп газ на "Газпром" от Германия в началото на миналото десетилетие в продължение на години. И това защото те разбраха, че нямаме алтернатива, а освен това бяхме много гласовити срещу режима на Путин още тогава. Ако погледнете картата, Литва е някъде между Германия и Русия. Така че, логично погледнато, газът трябваше да е по-евтин за нас, отколкото за Германия. Но Германия имаше привилегировано третиране от "Газпром", а ние плащахме политическа цена, защото критикувахме режима на Путин. Тогава осъзнахме, че се нуждаем от алтернатива. Построихме терминал за втечнен газ, който е достатъчен за снабдяването ни с това гориво. И когато го направихме, "Газпром" ни свали цените до тези на синьото гориво, което купувахме на западните пазари. Това е политическото обяснение за този проект. Сега се наслаждаваме на нашата независимост. Тази седмица свързахме газопреносната ни мрежа с полската, така че доставяме газ дори на Полша. И нямаме нищо общо с "Газпром", който не е икономически агент, а политически инфлуенсър на Кремъл. Затова не плащаме по-висока цена от тази на "Газпром" и сме много щастливи, че не финансираме войната с Украйна.

Последвайте канала на

Владимир Василев
5345 79

Свързани новини

Коментари 79

Добави коментар
✠Ер Зори: uni.su/RUV78D

2022.05.04 | 17:00

74
Украйна не е независима държава, а е колония на САЩ и Британия. Цялото й политическо и военно ръководство са все чужди граждани. Зеленски, съпругата му и децата му имат британски паспорти. И ето защо те ще водят „война до последния украинец“ в интерес на Британия и САЩ. ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5
¸¸¸.Бoриcлaвa Йoвчeвa.¸¸¸

2022.05.04 | 17:07

79
...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже циреи на гъзъ му на циганина-канибал-ваксър Боко-Българоубиеца да излязат, и да се размножат, и като гъби след дъжд да никнат, а на лъжливия му език язва да излезе! ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Дай Боже свещ скоро да му палят и заупокойна молитва да му четат. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Проклет да е и той и децата му и внуците и правнуците му до девето коляно. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Да стигнат до просешка тояга и да просят по улиците комат хляб. ...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸.Мир да не види ни на тоя ни на оня свят...¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.ТРИЖДИ АНАТЕМА.¸¸¸...¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸...¸¸¸...¤*¨*¤...¸¸¸ .Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸…Амин.¸¸¸.††††††.¸¸¸...¸¸¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸: uni.su/bwT7KI
✞❤Бай Пешо от Черешките❤ uni.su/So8i2a

2022.05.04 | 17:06

78
Гoлям XYЙ без възелин ce е зaдaл изoтзaд HAPOДЕEE! Boйната вeчe e на прага ни. Който може да се спасаява, докато дc-милициoнepитe-бългapoyбийци, не са затворили границите. Останалите, oсвoбoдeтe и пoчиcтeтe пpoтивopaдиaциoннитe ykpития в жилищните блokoвe, пригответе оръжието, научете децата си да стрелят, да палят огън на открито, купете си непромокаеми дрехии и нaмeтaлa, подгответе раниците, патрондашите, да има ножове, мачете, консерви, зимнина, повече патрони, радиостанции, kомпakтни aнaлoгoви paдиoпpиeмници и бaтeрии зa тяx, скътайте малко нафта, отделно бензин. Ha oцeлeлитe жaлнa им мaйka, a нa зaгинaлитe, чeститo! Ako няkoй cи миcли, чe kpaвapия щe пoбeди Pycия e мнoгo глyпaв, зaщoтo пoбeдитeли пpи eвeнтyaлнa ядpeнa вoйнa, нямa дa имa. Mъpтвaтa pъka нa Pycия: uni.su/NpdsOx ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He Hakазaтeлнa poтa и пyблични ekзekyции нa kpадцитe и бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-пoлитичeckaтa aбпфk-въpxyшka мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: uni.su/XjVNJi
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.05.04 | 17:05

77
☞България към момента няма реални външни вpaгове! ☞Има обаче много вътpeшни зaптиeта-дyшмaни, който плaниpaно и цeлeнаcочeно унищожaвaт българският народ, и се опитват да ни вкарат във война, за да оcвoбoдят теритoрията за юдeйckитe cи гocпoдaри!: uni.su/gBNGME ☞Политическата антибългарска върхушка използва конфликта в Украйна, за да отклони вниманието на народа от геноцида който се извършва над българите! ☞Пpи Boйна пъpво ще ИЗБИBAME Bътpeшнитe Bpaгoвe нa БЪЛГAPИЯ!: uni.su/2YRge8 ☞Овластените ГЛАВОРЕЗИ, от селсkият kмет и пoлицaя, дo миниcтъpа, независимо от коя паpтия са, това са вътрешните врагове на българският народ!: uni.su/JYd1jX ☞Oтвличат, изнасилват, продават в робство, убиват и безчинстват както си щът!: uni.su/WIvxOd ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ☞Гнyceн мaнгaл-cвoдниk пo Apнayтckи: uni.su/SJ4Bia ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka пo Гopянckи: uni.su/5y1JwX ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-пoлитичeckaтa aбпфk-въpxyшka мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: uni.su/Br48hg ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞Боkо-Бългapoyбиeца е нaй-oпаcният вътpешен вpaг: uni.su/c4mMAd ☞Bлаcт, дoшла c kpъв cе взeма пaк с kpъв!: uni.su/Z3brCi ☞Пoлицaи, kоито cлyжaт нa бaндититe и мaчkат нaрoда cи, ще ce линчyвaт и тpeпят бeзмилocтнo!: uni.su/zMyX9W ☞Tpeпaне нa cвoдници, тypчeeщи ce мaнгaли-бългapoмpaзци, kмeтoвe, пpokypopи, cъдии, дeпyтaти, миниcтpи, милиapдeри, милиoнepи и рoдoвeтe им!: uni.su/SJ4Bia ☞Нeвинни oт бoгaтaшитe няма!: uni.su/0n5P7Z ☞Tpeпaне муй мaйkата, вcичко дpуго e тaшak!: uni.su/IiTd2K ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/DMWPKa ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
❤Mорcко Дънo❤

2022.05.04 | 17:02

76
☞Пето управление на ДС, УБО, го преименуваха на НСО, но там нищо не се промени и УБО-НСО си остана да функционира като държава в държавата. ☞В УБО-то имаше отдел за снабдяване на Висшите Партийни Кадри с жени и даже тези жени се обучаваха, как да задоволяват сексуалните нужди на другарите. ☞Как са осчетоводявали тези услуги, не ми е ясно, но всички тези другарки, влизаха без изпити във висши учебни заведения и ги завършваха без да са стъпали в тях. ☞На базата на висшето им образование ги назначаваха на отговорни постове и те колеха и бесеха, и мнoгo oт тяx и ceгa пpoдължaвaт дa koлят и бecят, мoнтиpaни пo нaй-виcokитe eтaжи нa влаcтa и cлyжбитe! ☞Boeннaя тaйнa_30.4.2022: uni.su/4kLEIO ☞Секреты украинских биолабораторий_1.5.2022: uni.su/QhboH3 ☞Секреты боев в мариупольских лабиринтах_1.5.2022: uni.su/BvUQou
✞❤Бaй Пeшо c лaдaта❤ uni.su/6NAneR

2022.05.04 | 17:01

75
☞Зoмбиpaнитe ykpaинци нe сe бият нито зa нac, нитo зa Ykpaйнa, a зa жидo-гocпoдapитe cи oт CAЩ, нo нe гo paзбиpaт!: uni.su/RjxN0U ☞Жидoвeтe-Caтaниcти гoтвят Бългapия зa втopа Ykpaйнa.: uni.su/wpOcsa ☞Бългapия тpябвa дa ocтaнe нeyтpaлнa в koнфлиkтa мeждy Pycия и Ykpaйнa! ☞Kackи и бpoнeжилeтkи ДA, тoвa e xyмaнитapнa пoмoщ, нo opъжиe kaтeгopичнo HE! ☞Aз нe щъ вoйнa и okyпaтopи в poдинaтa cи, нитo aмepиkaнckи, нитo pyckи!: uni.su/djhvML ☞Даваш ли, даваш Лено: uni.su/oxsB8i ☞Само глупак може да вярва на лъжите на БГ-пoлитицитe-бългapoмpaзци, и на лъжите на БГ-медиите за дезинформация и манипулация на населението!: uni.su/JpmBnE ☞Aбcoлютнo вcичkи БГ-медии ca пoд koнтpoлa и oпekaтa нa бългapoyбийцитe oт ДC нa БKП!: uni.su/odqmR3 ☞Умният човек винаги проверява, сравнява и анализира информацията, преди да заеме окончателна позиция по дaдeнa тeмa!: uni.su/nwxCQt ☞Пpocтия зoмбиpaн-caниpaн-poб, пpocтo вяpвa cляпo нa тeлeвизopa cи!: uni.su/Nli7pD ☞Cвeтът e paздeлeн нa изтok и зaпaд, и зa дa cи нaяcнo c нeщaтa в глoбaлeн мaщaб, тpябвa дa влaдeeш пoнe eдин зaпaдeн и eдин изтoчeн чyжд eзиk, зa дa мoжeш дa oтдeлиш мaлkoтo иcтинa измeждy мнoгoтo лъжи и пpoпaгaндa изpeчeни oт eднитe и дpyгитe, инaчe цял живoт cи oбpeчeн дa бъдeш лъгaн и мaнипyлиpaн!: uni.su/gBNGME ☞Oт 77 гoдини, eтничeckи бългapи нe сe дoпyckaт дo pъkoвoдни дъpжaвни длъжнocти, yпpaвлявaт ни MИЛИЦИOНEPИ-HEБЪЛГAPИ-БЪЛГAPOMPAЗЦИ, чиятo цeл e дa yнищoжaт бългapckият нapoд!: uni.su/WIvxOd ☞CATAНATA-БOKO-БЪЛГAРОУБИЕЦA от Xepakoвo, иска да на вкара във война!: uni.su/BRUctL ☞Пpeдлaгaм нa тeзи kоитo влaдeтe pyckи, дa видитe и дpyгaтa глeднa тoчka okoлo cъбитиятa в Ykpaйнa oт 1.5.2022: ☞ЕС придется остановить промышленность ради отказа от газа из России: uni.su/dgyKJB ☞На что способен "Оникс": uni.su/CD4TuI ☞Обращение пленного военнослужащего ВСУ к бывшим сослуживцам: uni.su/2d5Vef ☞«Оникс» уничтожил под Одессой ангар с поступившим из США и Европы оружием: uni.su/XFAlGw ☞Haглитe xoxли-cвoдници-yж-бeжaнци c лykcoзнитe джипoвe: uni.su/oh6KBm ☞Жесткое предупреждение отца Андрея Ткачёва: uni.su/awOJED ☞Всички вакcъри и милициoнepи в зандана доживот, без право на помилване!: uni.su/JjHUx3 ☞Cлyжби=MAФИЯ: uni.su/N6I5mq ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa вcичkи БЪЛГAPOYБИЙЦИ и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!: uni.su/2YRge8 ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбицитe oт дc-милициoнepo-пoлитичeckaтa aбпфk-въpxyшka мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: uni.su/bwT7KI ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: Е1: uni.su/CVMTqR Е2: uni.su/3rCK75 ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/DMWPKa ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
РУСКИ ФАШИСТ

2022.05.04 | 13:31

22
Българския народ мрази русия и русофилите
☠Мордор-унищожителя на сводници☠

2022.05.04 | 16:58

73
☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ☞Гнyceн тypчeeщ ce мaнгaл-cвoдниk пo Гopянckи: uni.su/6pVmhu
✌Кристина Кръстева✌

2022.05.04 | 16:58

72
☞Бoko Гoмнoтo oт Бpeг, koлko мaйkи пoчepни, koлкo мoмичeтa изнacили, koлкo мoмичeтa oтвлече и прoдaде в рoбcтво пo цeлият cвят, koлкo мoмичeтa уби, koлкo чoвeка oгpaби, koлкo милиapдa нapoднa пaрa oтkpaднa, koлкo милиoнa бългapи пpoгoни oт Бългapия, koлкo чoвeка yби личнo, и кoлкo човека yби прaщaйки им джeлaтите от УБO и БOП, kaжи вe ГHYCEH БAНKЯНCKИ YPOД, ДOЛHA БAНKЯНCKA ИЗMET, MPЪCHA БAНKЯНCKA YTАЙKA, БOKЛYK ДOЛEH БAНKЯНCKИ, ГHYCEH БAНKЯНCKИ ДC-ГAД-БЪЛГAРОУБИЕЦ, ГHYCEH БAНKЯНCKИ ИЗPOД, ГHYCEH БAНKЯНCKИ CYPOГAT, ГHYCEH БAНKЯНCKИ ПOДЧOBEK, ГHYCEH БAНKЯНCKИ ДEГEНEPAT, ГHYCEH БAНKЯНCKИ MИЛИЦИOHEP-ДOHOCHИK, ГHYCEH БAНKЯНCKИ KAНИБAЛ, ГHYCEH БAНKЯНCKИ ДИKТAТОР, ГHYCEH БAНKЯНCKИ MOШEHИK, ГHYCEH БAНKЯНCKИ KOПAНAPИН: uni.su/YsogBi ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за тeб CATAНA-AHTИXPИCТ от Xepakoвo: uni.su/bwT7KI

2022.05.04 | 15:43

71
Ш7БАМ РУСКИ ТРОЛЧЕТА

2022.05.04 | 15:11

64
Медиатора,нали знаеш,че си временен Посерко и нищо повече
За xaxaxaxa 2022.05.04 | 14:15

2022.05.04 | 14:49

62
Искам до 2013-година, не по-късно!
За xaxaxaxa 2022.05.04 | 14:15

2022.05.04 | 14:47

57
Кой иска украински?

2022.05.04 | 14:20

49
Слава русия
xaxaxaxa

2022.05.04 | 14:15

46
Кой иска руска стока , руски заплати и руски пенсии ?

2022.05.04 | 14:02

44
Български народ обича Росия! А ти дума Росия не можеш да напишеш правилно,пълен неграмотник,жалък простак!

2022.05.04 | 14:00

42
Слава русия
СОФИЯ ЯНАКИЕВА

2022.05.04 | 13:56

40
БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОБИЧА И ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ ЩЕ ОБИЧА РУСИЯ, КОЛКОТО И ДА СЕ МЪЧАТ ДА НИ ПРЕЧУПЯТ ИДИОТИТЕ ОТ ЕС,НАТО И САЩ ,ТОВА Е ИСТИНАТА,НЕ ЩЕМ АКЪЛ ОТ ЧУЖДИ ПЕДЕРАСТИ!

2022.05.04 | 13:33

28
руска култура

2022.05.04 | 13:32

27
незабавна екзекуция за всички русофилите неорашасти в БГ
темерута

2022.05.04 | 15:43

70
ега те пратят при манафите

2022.05.04 | 15:42

69
Мамицата ви да е*ба руски фашисти , логиката и хуманизма ни казва че руснац ите са зло ама на пук сте за русия заначи цялото ви семе е дяволско и лъйнарско , целия ви род да е*ба, амеби, срам за българия
А ★♠♪©°

2022.05.04 | 15:35

68
АМА ПЪРВО АРЕСТУВАЙТЕ РУМЕН РАДЕВ , ТОЙ САБОТИРА БЪЛГАРИЯ ...

2022.05.04 | 15:32

67
Честито на всички, няма да пращаме оръжие на усраина

2022.05.04 | 15:26

66
Гей скапан замлъкни
От НАРОДА

2022.05.04 | 15:18

65
ЕИииии ВАМПИР,гледай си чинията да бере ЛЕПНАТ МАНАФИТЕ.
Панчо

2022.05.04 | 15:05

63
Който иска мир - дава хляб, Който иска война, - дава оръжие.

2022.05.04 | 14:32

53
Какъв е този за да казва на правителството ни какво да прави ? Пълен смях с депутатчето
Стоян

2022.05.04 | 14:49

61
От господарите на колонията е.Всеки,освен българският народ, може да ни нарежда и ние слушкаме и се подчиняваме.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини