Пожари са пламнали близо до АЕЦ "Чернобил"

  • 22 март 2022 15:04

  • 1709
  • 2
Пожари са пламнали близо до АЕЦ "Чернобил"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Няколко пожара са пламнали в забранената зона около авариралата атомна електроцентрала в Чернобил, предаде БТА, позовавайки се на украинския парламент, който цитира данни от Европейската космическа агенция.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7241

Общо седем огнища са обхванали площ от над 2 квадратни километра.

Пожарите вече са изгасени. Радиационните равнища в района са в нормите, съобщи украинският министър, отговарящ за опазването на околната среда и природните ресурси, Руслан Стрилец.

Украинската държавна ядрена компания не може да следи радиационните равнища около Чернобил

Районът около АЕЦ "Чернобил" - място на най-тежката цивилна ядрена авария в историята - попадна под руски контрол малко след началото на войната в Украйна.

Пожарите "вероятно са причинени от въоръжената агресия на Руската федерация, а именно - чрез обстрел или умишлен палеж", твърди украинският парламент

Тази информация не е потвърдена от независими източници. В района и преди многократно са избухвали пожари, като например през пролетта на 2020 г., когато украинските власти многократно увериха, че няма опасност за населението.

 

Мая Йорданова
1709 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
цска

2022.03.22 | 16:57

2
И от кого са запалени.Почтие сигорно че са го запалили хората на наркомана комик Зеленски за да обвинят Путин че иска да направи Ядрена катастрофа
Еми...

2022.03.22 | 16:04

1
Руснята са банда военнопрестъпници. Изключенията са единици.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини