Украинската държавна ядрена компания не може да следи радиационните равнища около Чернобил

  • 21 март 2022 15:58

  • 469
  • 0
Украинската държавна ядрена компания не може да следи радиационните равнища около Чернобил
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" предупреди, че има риск нивото на радиация около завзетата от руските сили Чернобилска атомна електроцентрала да се повишат, защото системите ѝ за наблюдение на радиацията и и за сигнали за горски пожари в района не работят, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13373

Малко след началото на инвазията на 24 февруари руските войски установиха контрол над територията около бившата атомна електроцентрала, превърнала се през 1986 г. в сцена на най-тежката ядрена авария в световната история. В резултат на това системата за наблюдение на равнищата на радиация в така наречената 30-километрова зона на отчуждение в горите около централата в момента не работи, заяви "Енергоатом".

"Няма данни за текущото състояние на радиационното замърсяване на околната среда в зоната на отчуждение, което прави невъзможно да се реагира адекватно при заплахи", допълни компанията.

Първа ротация на украинския персонал на АЕЦ "Чернобил" от близо месец

Тя посочи, че сезонните горски пожари, които възникват най-често през пролетта и лятото, представляват особена заплаха, тъй като противопожарната служба в зоната не е в състояние да работи.

"Радиационните равнища в зоната на отчуждение и извън нея, в това число не само в Украйна, но и в други страни, може значително да се влошат", предупреждава "Енергоатом".

Въпреки присъствието на руските войски украинският персонал на съоръженията за ядрени отпадъци в Чернобил продължава да работи. Той остана на смяна въпреки опасенията, че служителите вече са преуморени и изнемогват от изтощение заради невъзможността на тяхно място да дойде нова смяна работници. Вчера ядрената агенция на ООН съобщи, че е била извършена ротация на персонала, което е позволило на част от служителите от предишната смяна най-после да си тръгнат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини