Володимир Зеленски: Русия може да се опита да окупира Харков

  • 21 януари 2022 20:33

  • 3490
  • 0
Володимир Зеленски: Русия може да се опита да окупира Харков
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога заяви пред в. "Вашингтон пост", че Русия може да се опита да окупира индустриалния град Харков, ако предприеме военни действия в Украйна и това би било началото на пълномащабна война.

Русия е струпала десетки хиляди войски близо до границата с Украйна. Харков е на 42 километра от границата и е вторият най-голям град в Украйна.

"Харков, който е под украински правителствен контрол, може да бъде окупиран. Русия се нуждае от претекст: В Москва ще кажат, че защитават рускоговорящото население", заяви Зеленски. Той смята, че този сценарий може да се реализира. "Това няма да е просто окупация. Това ще бъде началото на пълномащабна война", предупреди той.

От Москва за пореден път: Няма да нахлуваме в Украйна

Харков, който има население от около 1,4 милиона души, е бил столица на Украйна от 1919 г. до 1933 г., когато тя беше част от СССР и в него има фабрики за танкове и трактори, както и за електронни изделия.

Зеленски освен това заяви днес, че е благодарен на президента на САЩ Джо Байдън за безпрецедентната дипломатическа и военна помощ от страна на Вашингтон.

Отделно украинският външен министър Дмитро Кулеба е разговарял с американския държавен секретар Антъни Блинкън относно разговорите, които е имал с Русия. "Знаем, че дипломатическите канали за контакти с Русия остават активни", заяви Кулеба.

 

Валери Зайцев
3490 0

Свързани новини

Водещи новини