Русия започна редовни зимни военни учения до Украйна

  • 01 декември 2021 11:26

  • 1271
  • 3
Русия започна редовни зимни военни учения  до Украйна
© Getty images (архив)

Русия обяви днес, че е започнала редовни зимни военни учения в своя Южен военен окръг, който граничи отчасти с Украйна, предаде Ройтерс.

Според съобщението на руското Министерство на отбраната около 10 хиляди войници са предислоцирани в района на маневрите, които ще обхванат също анексирания Крим и територии край отцепилите се "народни републики" в Източна Украйна. Зимните учения с участието на моторизирани пехотни части ще се състоят на над 30 полигона в най-малко шест различни области, казаха още от министерството.

Представители на САЩ, НАТО и Украйна от седмици бият тревога за евентуална нова атака на Русия срещу Украйна, като се позовават на необичайното движение на руски войски край украинската граница. Москва отхвърля тези твърдения и заявява, че има правото да мести войските си на своя територия, както желае.

НАТО: Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна

Малко по-късно днес говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова заяви, че Киев е изпратил почти половината от личния състав на  украинската армия към границите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики.

Валери Зайцев
1271 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Само 10 хиляди?

2021.12.01 | 12:02

1
От армия, която е един милион? Това е към 1%, за какво "масирано разполагане на войски" лъготее вчера шпикера на НАТО тогава?
катана

2021.12.01 | 13:04

2
миналия ден шпикера на РСФСР,зарева че НАТО пък трупа въоръжение,даже не и воиници.
катана

2021.12.01 | 13:06

3
НАТО ако сложи същия брой воиници ще е 0,2%

Добави коментар

Водещи новини