ЕС затяга режима на издаване на визи за представители на беларуските власти

  • 09 ноември 2021 21:29

  • 1779
  • 0
ЕС затяга режима на издаване на визи за представители на беларуските власти
© Getty (архив)

Европейският съюз затяга режима на издаване на визи за представители на беларуските власти в отговор на "хибридната атака" на режима в Минск, обвиняван от Брюксел, че умишлено докарва мигранти по границите на ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1518

Страните членки на съюза потвърдиха днес предложение на Европейската комисия от края на септември за преустановяване на използването на механизъм, улесняващ издаването на визи на представители на беларуските власти, съобщи Съветът на ЕС. В комюникето се уточнява, че решението няма да засегне обикновените граждани на Беларус.

"Осъждаме и твърдо отхвърляме инструментализирането на миграцията от беларуския режим. Неприемливо е, че Беларус си играе с живота на човешки същества за политически цели", каза словенският министър на вътрешните работи Алес Хойс, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС. Той добави, че "решението, взето днес, доказва за пореден път нашата обща воля да продължим да се борим срещу тази хибридна атака, която е в ход".

Мярката бе предприета на фона на покачването на напрежението на границата между Беларус и Полша.

Източноевропейската страна членка на ЕС разположи хиляди войници, за да блокира наплива на хиляди мигранти от бившата съветска република.

Полски генерал обвини Русия за мигрантския натиск срещу страната му

Европейският съюз обвинява Беларус, че от юни умишлено организира трафик на мигранти, най-вече от Близкия изток, към Полша и две други източноевропейски страни от съюза - Литва и Латвия, в отмъщение за налагането от Брюксел на санкции на Минск заради репресиите срещу демонстрантите, протестиращи срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко през август миналата година.

Вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова страните членки на ЕС да одобрят нови санкции срещу беларуските власти и да обмислят наказателни мерки срещу авиокомпании, които транспортират мигранти до бившата съветска република.

Днес Франция обвини Беларус, че се опитва да дестабилизира Европейския съюз, като организира "трафик на мигранти" към неговите граници.

Беларус няма да коленичи пред ЕС, предупреди Лукашенко. В същото време той увери, че Минск не се стреми към конфликт с Брюксел.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини