Франция: Семейството на Лукашенко стои зад трафик на мигранти

  • 27 октомври 2021 20:29

  • 22754
  • 0
Франция: Семейството на Лукашенко стои зад трафик на мигранти
© Gettyimages (архив)

Франция обвини днес семейството на беларуския президент Александър ЛукашенкоАлександър ЛукашенкоАлександър Григориевич Лукашенко е президент на Беларус от 1994 г. Преди да влезе в, че стои зад трафика на хора, "ловко организиран" към ЕС през Турция и Дубай, предаде БТА, цитирайки АФП. 

"Този трафик на хора е организиран от семейство Лукашенко директно, с трети страни, във всеки случай с организирани търговски полети и мрежи", заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон. Той посочи, че трафикът става през Турция и през Дубай. о Бон добави, че мигрантите са транспортирани преди това от Ирак. "Това е един трафик, който не може да бъде толериран, който цели да отслаби и да раздели ЕС", заяви френският представител по време на изслушване в Сената на френския парламент. "Клопката, в която Лукашенко иска да паднем, вече сме я преживяхме с Турция и тя е да ни се каже: Вие не искате мигранти, вие ги малтретирате, вие не зачитате великите принципи, за които претендирате", казва Бон. "Трябва да бъдем безупречни, твърди, но и хуманни в нашия отговор", препоръча той, визирайки по-специално Полша. 

Полша разполага 10 000 войници по границата с Беларус

Варшава обмисля изграждането на стена по границата с Беларус и наложи извънредно положение в зоната, от която полските сили връщат мигранти към Беларус. Литва започна изграждането на телена ограда по границата си с Беларус. Европейците подозират президента на Беларус Лукашенко, че организира пристигането на мигранти със самолети от Близкия изток и Африка до Минск, преди да ги прати към Литва, Латвия и Полша, като наказателна мярка за наложените от ЕС икономически санкции на Минск. 

Литва започна да издига четириметрова метална ограда по границата с Беларус

Дванадесет европейски страни - Австрия, България, Кипър, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия - на 7 октомври пратиха писмо на ЕК, в което я призовават да поиска от ЕС финансирането на тези гранични съоръжения. "Не с огради с режеща бодлива тел ще решим проблема, нито с връщане на мигранти, или с извънреден закон, който не позволява на пресата да достигне до обширна зона просто, за да провери какво става там", каза днес Клеман Бон. Той пледира за европейски действия спрямо въздушните връзки, летищата, страните или компаниите, които позволяват пристигането в Беларус на мигрантите, а после и тяхното отправяне към европейските граници.

Филип Епитропов
22754 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини