Украйна ще удвои силите си по беларуската граница заради мигрантската криза

  • 11 ноември 2021 12:20

  • 546
  • 0
 Украйна ще удвои силите си по беларуската граница заради мигрантската криза
© Getty images (архив)

Украйна ще удвои броя на граничарите по границата си с Беларус, за да предотврати всички опити на мигранти да влязат в страната нелегално, каза днес вътрешният министър в Киев Денис Монастирски, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1550

Варшава съобщи днес, че мигранти в Беларус, са направили няколко опита да влязат в Полша през нощта. Тя обяви също, че е подсилила граничната охрана с още служители. Украйна, която не е страна членка на ЕС, дели с Беларус граница с дължина 1084 километра.

Монастирски каза, че Националната гвардия и полицаи от запаса ще участват в подсилването на границата. "Мобилни групи ще се движат по границата, за да откриват точки на нелегално преминаване", каза той на излъчен по телевизията брифинг след среща с Украинския съвет по отбрана и сигурност, чийто председател е президентът Володимир Зеленски.

Руска медия: Беларус се превърна в Мека за мигранти

Секретарят на съвета Олексий Данилов каза по-рано днес, че ситуацията по границата между Полша и Беларус е била основната тема на срещата.

Полша и други държави членки на ЕС обвиняват Беларус, че насърчава мигрантите от Близкия изток, Афганистан и Африка да преминават нелегално през границата на ЕС в отговор на наложените срещу Минск санкции заради нарушения на човешките права.

Беларус отрича обвиненията.

Беларус: Западът дирижира миграционната криза по границата ни с Полша

Русия обвинява ЕС за кризата. Москва твърди, че Евросъюзът се опитва да "задуши" Беларус с планове за затваряне на част от границата и го призовава да проведе директни разговори с Минск.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
546 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини