Беларус: Западът дирижира миграционната криза по границата ни с Полша

  • 10 ноември 2021 18:46

  • 575
  • 5
 Беларус: Западът дирижира миграционната криза по границата ни с Полша
© Getty (архив)

Беларус обвини днес Запада, че дирижира миграционната криза по границата й с Полша, където са блокирани хиляди мигранти, които искат да отидат в ЕС, и това поражда напрежение в района, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1594

Обвиненията бяха отправени от беларуския министър на външните работи Владимир Макей (на снимката) на среща в Москва с руския му колега Сергей Лавров.

"С оглед на приемането на пета серия санкции срещу Беларус, за които вече се говори на Запад, този път използваният претекст е миграционната криза, предизвикана от ЕС и неговите страни членки, граничещи с Беларус", каза Макей. Той изрази надежда, че Беларус и Русия ще реагират заедно на тези "неприятелски действия".

ООН осъди нетърпимата ситуация с мигрантите на границата между Беларус и Полша

"Минск и Москва засилиха ефективното си сътрудничество, за да противодействат на една кампания, подета от Вашингтон срещу Беларус и нейните европейски съюзници в международните организации", заяви Лавров.

Беларуският дипломат номер едно нарече безмозъчна политиката на редица европейски ръководители към страната му.

"Безотговорната, безмозъчна политика на ръководители на западни държави сега е станала норма", каза Макей. По думите му с изкарването на 15 000 военни против плачещи жени и деца на границата на Полша с Беларус Западът е нарушил всички стандарти.

Макей също така спомена инцидента с отклоняването през май към Минск на пътнически самолет на авиокомпания "Райънеър", на който пътуваше критичен към режима беларуски журналист, който бе задържан заедно с руската си приятелка. Западът не можа да намери убедителни доказателства, че Беларус е нарушила каквито и да било правила в този случай, увери той и изрази благодарност към Русия за всестранната политическа и експертна подкрепа, оказана по този въпрос.

Двамата външни министри изразиха безпокойството на Беларус и Русия от увеличаването на военната мощ на НАТО край техните граници.

"Линията на възпиране на Русия и Беларус може да се окаже дългосрочна стратегия на Алианса", предположи Лавров. Руският и беларуският външен министър договориха програма за съгласувани външнополитически действия в рамките на Съюзната държава през 2022 и 2023 г.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
575 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Краси

2021.11.12 | 02:01

5
Сащ и ес дирижират всички проблеми в света те дойдоха на наще граници
Koko

2021.11.11 | 18:58

4
Sh...t the f.k up-izduhani tipove
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.10 | 23:05

3
НЕ ЧЕ С В И Н Я ТА КОЛХОЗКИН НЕ ГО ЗНАЕ ТОВА :) НО ЩО ДА НЕ ВИ С РИТА С ЧУЖДИ КОПИТА, ДА СИ ПОДВИЕТЕ ОПАШКИТЕ :)
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.10 | 23:01

2
ИЗГОНЕТЕ ФРЕНСКОТО ПОСОЛСТВО!
АСЕН ИЛИЕВ

2021.11.10 | 23:01

1
ФРАНЦИЯ ОРГАНИЗИРА И ПЛАЩА ЗА ТРАНСПОРТИРАНЕ НА МАЙМУНИТЕ КЪМ БЕЛАРУС.

Добави коментар

Водещи новини