Путин: Руският военноморски флот ще получи хиперзвукови ракети "Циркон" през 2022 г.

  • 03 ноември 2021 19:08

  • 3778
  • 6
Путин: Руският военноморски флот ще получи хиперзвукови ракети "Циркон" през 2022 г.
© Getty images

Тестовете на руската хиперзвукова ракета "Циркон" почти са приключили и доставки за военноморския флот ще започнат през 2022 г., каза президентът Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През днес, цитиран от БТА.

Този ход е част от стремежа на Москва да излезе начело в надпреварата със Съединените щати и други страни в приемане на въоръжение на следващото поколение оръжия с голям обсег, които са по-трудни за следене и прехващане. Миналия месец Русия каза, че за първи път успешно е тествала ракета "Циркон", изстреляна от подводница.

Путин поиска от военните да изградят допълнителни медицински COVID обекти

"Сега е особено важно да разработим и приложим технологиите, необходими за създаване на нови хиперзвукови оръжейни системи, лазери с висока мощност и роботизирани системи, които ще могат ефективно да противодействат на потенциални военни заплахи, което означава, че те още повече ще подсилят сигурността на нашата страна", каза Путин.

Той заяви, че по време на изпитанията ракетата успешно е поразила цели на сушата и в морето, когато е била изстреляна от подводница и кораби. Някои западни експерти поставят под въпрос колко напреднали са руските оръжия от ново поколение, но и признават, че комбинацията от скорост, маневреност и височина на полета на хиперзвуковите ракети ги прави трудни за следене и прехващане. Те летят високо в атмосферата със скорост от около 6200 километра в час - повече от пет пъти по-бързо от звука. Това е по-бавно от междуконтинентална балистична ракета, но формата на хиперзвуковия планер му позволява да маневрира към целта си или да избягва отбраната ѝ.

През октомври Пентагонът каза, че иска от компаниите от отбранителния сектор да намалят крайната цена на хиперзвуковите оръжия, понеже ракетите, които в момента са в разработка, струват десетки милиони долара за единица въоръжение. През септември Северна Корея проведе изпитание на новоразработена хиперзвукова ракета.

Мая Йорданова
3778 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.11.03 | 19:27

1
Колко още години да чакаме да покажете дали изобщо раотят?! Защото до сега няма никакви факти, че изобщо сте направили такава ракета :)
Eми...

2021.12.24 | 19:03

6
Да, няма никакви факти, освен че брадърушките спешно започнаха да ги догонват, което като че ни намеква... :)
баба гицка

2021.11.03 | 19:35

2
пълен тъпак - хвали се с нещо което носи смърт и мъка

2021.11.03 | 20:36

5
Бабо Гицке , гледай си гробищата ! Смърт и мъка носят САЩ по цял свят !
Анонимен

2021.11.03 | 20:26

3
Типично е за Комунистите.

2021.11.03 | 20:33

4
Стреляйте бе , що не стреляте ! Всички ви се подиграват , Украйна ви плюе , убива хора с руски паспорти , спира ви езика , не ви свирят химна , забраняват ви знамето ! За чий уй са ви ракетите ?! И СССР имаше , но изчезна !

Добави коментар

Водещи новини