Четири ракети бяха изстреляни срещу посолството на САЩ в Багдад

  • 13 януари 2022 21:56

  • 2464
  • 2
Четири ракети бяха изстреляни срещу посолството на САЩ в Багдад
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Най-малко четири ракети бяха изстреляни днес срещу посолството на САЩ в Багдад, намиращо се в строго охраняваната Зелена зона, съобщиха двама представители на иракските сили за сигурност, цитирани от БТА.

В зоната са разположени чуждестранни дипломатически представителства и канцеларията на иракското правителство. Три от ракетите попаднали в периметъра на американското посолство.

Атаки бяха осуетени в Ирак и Сирия

Четвъртата улучила близко училище. Иракската армия съобщи, че при атаката са ранени трима души - една жена и две деца - момче и момиче.

Това е поредното нападение с ракети или дронове от началото на годината срещу американското присъствие в Ирак на фона на втората годишнина от убийството на иранския генерал Касем Солеймани и командира на иракска милиция Абу Махди ал Мухандис при удар, нанесен от американски дрон на 3 януари 2020 г. Миналия четвъртък бяха извършени няколко атаки срещу американските въоръжени с или в Ирак и Сирия.

Ракети улучиха военни бази в западната иракската провинция Анбар и в столицата Багдад, където са разположени американски войници. Проирански шиитски милиции в Ирак обещаха да отмъстят за убийството на Солеймани и поставиха като условие за спиране на нападенията пълното изтегляне на американския контингент от страната.

Мая Йорданова
2464 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.14 | 10:57

2
ТРЯБВА ДА СА ЯДРЕНИ И ПО СРАЩ
Еми...

2022.01.14 | 06:03

1
Учтивата покана за напускане мина отдавна, това е обявяване за "нон грата" по новия дипломатически кодекс, който е в сила от агресията на САЩ през 2003-та.

Добави коментар

Водещи новини