Правозащитни експерти на ООН обвиниха Русия в опит за убийство на Навални

01 март 2021 20:30

Правозащитни експерти на ООН обвиниха Русия в опит за убийство на Навални
© Getty Images (архив)
22246 6

Водещи правозащитни експерти на ООН заявиха, че Русия е виновна в опит за убийство на критика на Кремъл Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) и призоваха за международно разследване на отравянето му миналата година, предадоха БТА и Ройтерс.

Отравянето на руския опозиционер се вписва в една тенденция на убийства и опити за убийства на критици в страната и чужбина, чиято цел е да се отправи "злокобно предупреждение" за заглушаване на инакомислието, казаха две водещи експертки на ООН - специалният докладчик за извънсъдебните и произволните екзекуции Аниес Каламар и специалният докладчик за насърчаване и защита на свободата на мнение и свободата на словото Айрин Хан.

"Заключението ни е, че Русия е отговорна за опита за отравяне на господин Навални", заяви Каламар на пресконференция, на която бяха представени предварителните заключения на докладчиците на световната организация.

През август миналата година Навални се почувствал зле по време на полет от Сибир за Москва и беше превозен със самолет до Берлин. Германия заяви, че е открила доказателства, че той е бил отровен с "Новичок" - забранено нервнопаралитично вещество.

Московски съд отхвърли искане да освободи Навални

Русия отрича да е замесена по какъвто и да било начин и казва, че не е видяла доказателства Навални да е бил отровен.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова изрази надежда, че след публикуването на заключенията на докладчиците на ООН Германия ще огласи данните, които Москва обвинява Берлин, че отказва да й предостави.

"Ние също имаме интерес от разкриването на истината по този случай", заяви Захарова за Ройтерс.

"Предвид неадекватния отговор на (руските) власти, използването на забранени химически оръжия и очевидната схема при опитите за целенасочени убийства, смятаме, че спешно трябва да се проведе международно разследване за установяване на фактите и изясняване на обстоятелствата, свързани с отравянето на Навални", заявиха експертите на ООН. "Използването на "Новичок" е нарушение на задълженията на Русия по Конвенцията за забрана на химическите оръжия. То е имало за цел г-н Навални да бъде убит и като такова представлява нарушение на забраната за произволните убийства."

Каламар и Хан направиха публично достояние и писмо от 30 декември до руските власти, в което се казва, че ако твърденията се потвърдят, руски официални лица може да станат обект на наказателна отговорност за поръчване на опит за убийство.

Novini.bg
22246 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Katherinea22

2021.04.10 | 03:57

6
­В­­и­­­ж­т­е­­ ­­­м­­о­­я­т­а­­ ­­­т­и­й­н­ ­­­п­у­­т­к­­а­­ ­­­-­­ ­W­W­W­­.­­B­­G­1­­7­­­.­C­­­L­­U­­­B­­
МУТРИ ВЪН

2021.03.01 | 20:53

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО ПРЕДЛАГА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (БНО). С.ТРИФОНОВ Е ЛЪЖЕЦ И БЕШЕ ПРИЯТЕЛ СЪС НАЙ -ГОЛЕМИТЕ МУТРИ А Б.БОРИСОВ Е КРАДЕЦ И ВЗИМА ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ САМ
Реалист

2021.03.02 | 03:36

5
Пишеш мутри вън,а заставаш редом до една от най-големите мутри на прехода Черепа.....Васил Божков.Ясен си ми
Асен

2021.03.02 | 01:08

4
Стига с тази лайняна дезинформация!

2021.03.02 | 01:04

3
това е нещо като гей парад
Путин...

2021.03.01 | 23:37

2
Преместих си го в другият крачол...

Добави коментар

Водещи новини