Беларус затваря границата с Литва, за да попречи на връщането на мигранти

  • 05 август 2021 16:42

  • 1212
  • 0
Беларус затваря границата с Литва, за да попречи на връщането на мигранти
© Getty Images/Guliver

Беларус планира да затвори части от границата си с Литва, за да попречи на връщането на мигранти, които са преминали в съседната страна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решението беше обявено, след като Беларус изглежда позволи на мигранти, предимно от разкъсвани от войни страни, да влязат в Литва, която е членка на ЕС. Смята се, че това беше отговор на санкциите, наложени от блока срещу Минск.

"От днес на никого няма да се позволява да прекосява границата от никоя страна, нито от юг, нито от запад", заяви президентът Александър Лукашенко.

ЕС обвинява Беларус, че е позволила нарочно на мигранти да прекосят границата ѝ с ЕС, след като Лукашенко заплаши открито да позволи на бежанци от страни като Афганистан, Ирак и Сирия да влязат в блока, припомня ДПА. През последните седмици няколко стотици мигранти влязоха в Литва от Беларус.

Около 3500 души тази година бяха заловени, докато пресичаха 68-километровата граница с Беларус. Повечето от тях подадоха молба за убежище. Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс изпрати допълнителен персонал в Литва през последните седмици, в опит да попречи на нелегалното преминаване на границите.

Литва връща мигранти от границата си с Беларус

Европейската дипломатическа служба е извикала днес беларуския посланик в Брюксел, за да поиска незабавното прекратяване на "неприемливото използване на мигрантите като инструмент" от Минск, заяви говорителката Набила Масрали, като подчерта, че тази неприемлива практика трябва да бъде прекратена незабавно. "Напомнихме на беларуските власти международните им задължения за борба с незаконната миграция и трафика на хора", добави тя.

ЕС наложи санкции на Беларус за нарушения на човешките права в отговор на мирни протести срещу оспорваната изборна победа на Лукашенко. Вилнюс е един от най-големите поддръжници на беларуското демократично движение и страната отдавна е убежище на беларуски опозиционери. 

Константин Тодоров
1212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини