ЕС помага на Литва да се справи с мигрантите, навлизащи през Беларус

  • 23 юли 2021 14:27

  • 1028
  • 1
ЕС помага на Литва да се справи с мигрантите, навлизащи през Беларус
© Getty images

Европейската комисия съобщи, че 12 държави от ЕС са оказали подкрепа за Литва за справяне с мигрантите, навлизащи от Беларус. Комисията отбелязва, че миналата година в Литва от Беларус са навлезли 74 мигранти, докато тази година броят им вече надвишава 2100 души.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 394

Отчита се, че мигрантите са основно от Иран, Конго, Ирак и Гвинея. Беларус прехвърля мигрантите в опит за натиск над ЕС и в отговор за наложените на Минск европейски санкции след непризнатите президентски избори в страната миналата година и последвалите нарушения на човешките права, съобщава БТА.

Литва прие законови поправки, с които да ограничи притока на мигранти от Беларус

Най-новите европейски санкции са свързани с отклоняването на полет на "Райънеър" към летището в Минск, където бяха задържани опозиционният беларуски журналист Роман Протасевич и спътницата му София Сапега.

Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Латвия, Норвегия, Полша, Словакия, Словения и Швеция осигуряват палатки, легла, завивки, възглавници, отопление и осветление за мигрантите. Средствата за пренасянето на помощта ще бъдат основно от бюджета на ЕС. Комисията отбелязва, че европейската гранична служба Фронтекс от 12 юли започна операция по литовско-беларуската граница, за да пресече притока на незаконни мигранти.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 394
Мая Йорданова
1028 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
да

2021.07.23 | 14:47

1
да вземат боко и валерко да им построят една ограда.

Добави коментар

Водещи новини