Осъдиха сътрудничка на Алексей Навални

  • 03 август 2021 14:12

  • 581
  • 0
Осъдиха сътрудничка на Алексей Навални
© Getty images (архив)

Преображенският районен съд в Москва е признал за виновна Любов Собол (бивш юрист на ръководения от Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) Фонд за борба с корупцията - ФБК) по обвинение в подстрекателство към нарушение на санитарните норми по време на пандемията от COVID-19. Това съобщи нейният адвокат във вторник, цитиран от ТАСС.

Съдът осъжда Собол на ограничаване на свободата на придвижване в продължение на година и половина. През този период на Собол се забранява да излиза от дома си между 22,00 и 6,00 ч., да посещава митинги и да напуска пределите на общината, в която е регистрирана по адрес. Обвинението ѝ бе повдигнато заради организирането на протестни акции в подкрепа на критика на Кремъл Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) през януари в Москва, които не получиха разрешение от руските власти.

След произнасяне на присъдата Собол каза, че ще я обжалва.

В хода на делото бяха разпитани участници в митинга, полицаи и лекари. Самата Собол не призна вината си, а нейният адвокат представи в съда заключението на лингвист, в което се посочва, че в постовете на Собол в социалните мрежи не се откриват признаци на нарушение на санитарно-епидемиологичните норми.

Руски съд призна Алексей Навални за виновен по дело за клевета

Ден по-рано бе огласена първата присъда на обвиняем по същото дело. На Дани Акел бе наложена глоба от 100 000 рубли (около 1100 евро).

Освен Собол и Акел обвинения по същото дело са предявени и на Олег Навални, който е брат на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), на изпълнителката от групата Пуси райът Мария Альохина, на координатора на московския щаб на Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) - Олег Степанов, а също и на няколко активисти на ФБК.

Според говорителя на министерството на вътрешните работи на Руската федерация Ирина Волк, организаторите и участниците в неразрешената от властите акция са създали опасност от разпространение на коронавирусна инфекция.

Сред участниците в мероприятието, провело се на Пушкинския площад в Москва на 23 януари тази година, е имало лица, които е трябвало да бъдат карантинирани поради това, че са били болни от коронавирус, казват още от вътрешното министерство.

 

Валери Зайцев
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини