Руски полицай е заподозрян в изтичане на информация по разследването на случая Навални

01 март 2021 21:41

Руски полицай е заподозрян в изтичане на информация по разследването на случая Навални
© Getty Images
2829 4

Руски полицай е заподозрян, че е замесен в изтичане на информация, която може да е била използвана за идентифициране на лицата, които вероятно са отровили критика на Кремъл Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный), пише днес в. "Комерсант", цитиран от Ройтерс.

Следователи подозират майор от полицията в Санкт Петербург, че е влязъл в официалната база данни за пътниците на самолета, в който на Навални му прилоша по време на полет от сибирския град Томск за столицата Москва през август. След това полицаят продал информацията, предава БТА.

"Комерсант" не разкрива самоличността на заподозрения, но пише, че той може да бъде осъден на до 10 години затвор за злоупотреба със служебно положение. В статията не се уточнява дали полицаят е бил арестуван.

Правозащитни експерти на ООН обвиниха Русия в опит за убийство на Навални

Самият Навални твърди, че е бил отровен по поръчка на руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През с нервнопаралитично вещество от типа на "Новичок". Русия отрича да е замесена и изобщо поставя под съмнение дали е имало покушение срещу опозиционера.

Като се позоваха на данни за полета и друга информация, британският разследващ сайт Белингкат и руският Инсайдър обявиха през декември, че са установили самоличността на агентите на руската Федерална служба за сигурност, отровили критика на Кремъл.

Това е най-малко вторият случай на криминално разследване в Русия във връзка с изтичането на информация около случая Навални, отбелязва Ройтерс. През януари бизнес руският ежедневник РБК съобщи, че полицай от град Самара е поставен под домашен арест заради теч на данни, които може да са помогнали за идентифициране на предполагаемите отровители на опозиционера.

Novini.bg
2829 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Anjanettea19

2021.04.10 | 03:57

4
­В­­­и­­­ж­т­е­ ­­м­­­о­я­­т­а­ ­­т­­и­й­­н­­­ ­­­п­­­у­­­т­­­к­­­а­ ­­-­­­ ­W­­­W­W­­­.­B­G­­­1­7­­­.­C­­­L­­­U­­­B­­
Detelina Zhelyazkova

2021.03.02 | 14:50

3
Русия е РУСИЯ! ТЯ НЕ Е ЛЪЖИЦА ЗА МРЪСНАТА ВИ ПРОДАЖНА ПЕРВЕРЗНА УСТА!
Асен

2021.03.02 | 01:01

2
Никой не вярва на тези помиярни измислици!

2021.03.01 | 22:30

1
Някой може ли да допусне, че ако КГБ иска някой да бъде ликвидиран, той ще оцелее. Те избиха милиони невинни хора и целият свят си траеше. Какъв е тоя мръшляк сега, дето возят напред назад и пунтира големия борец за мир. Хахахаха.

Добави коментар

Водещи новини