Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" иска от ЕСПЧ да блокира глобите, наложени му от Русия

  • 16 април 2021 14:38

  • 370
  • 0
Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" иска от ЕСПЧ да блокира глобите, наложени му от Русия
© Getty (архив)

Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" съобщи днес, че ще поиска от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да блокира глобите, наложени му от руските власти, които може да струват на финансираната от правителството на САЩ медия милиони долари, предаде АП.

Миналата година руският медиен регулатор Роскомнадзор постанови, че медиите, определени като "чуждестранни агенти", трябва да добавят към своите репортажи, публикации в социалните мрежи и аудиовизуални материали уточнение, че са квалифицирани като такива.

Руското законодателство, уреждащо този въпрос и отнасящо се за неправителствени организации и медии, които получават чуждестранно финансиране, бе сериозно разкритикувано с аргумента, че цели да дискредитира критичните репортажи и инакомислието. Терминът "чуждестранен агент" има силни негативни конотации в Русия, отбелязва АП.

От октомври миналата година Роскомнадзор е завел 390 дела срещу Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода" за нарушаване на законовите изисквания. Медията твърди, че общата стойност на глобите може да достигне 2,4 милиона долара. Тя поиска от ЕСПЧ да блокира наказанията, докато не се произнесе окончателно за действията на руския медиен регулатор.

ЕСПЧ осъди Русия заради физик

Последвайте канала на

370 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини