Руската полиция закопча студенти – журналисти

  • 14 април 2021 14:23

  • 149
  • 0
Руската полиция закопча студенти – журналисти
© Getty (архив)

Руската полиция нахлу в жилищата на неколцина редактори на студентското интернет списание DOXA, станало известно с отразяването на масовите демонстрации в Москва през 2019 г. и със защитата на правата на студентите, предаде АП.

Онлайн медията съобщи, че полицаите са претърсили апартаментите на четирима от нейните редактори и двама от техните родители, както и офисите на изданието.

След обиските въпросните четирима редактори - Армен Арамян, Наталия Тишкевич, Владимир Метьолкин и Алла Гутникова - са били отведени в Следствения комитет. Те са обвинени в насърчаване на непълнолетни да участват в незаконни дейности - престъпление, което в Русия се наказва с до три години затвор.

Навални завежда дело, не му давали книги в затворническата колония

Според DOXA полицейската операция е свързана с видеоклип, поместен в списанието преди началото на протестите през януари т. г. в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. На записа се казва, че преди демонстрациите ученици и студенти са под натиск и заплахи за изключване.

Руският медиен регулатор Роскомнадзор е разпоредил премахването на видеото. Списанието се е подчинило, но Арамян, Тишкевич, Метьолкин и Гутникова са оспорили в съда заповедта с аргумента, че на клипа само се констатира, че младите хора не бива да се боят да изказват мнението си.

149 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини