Навални завежда дело, не му давали книги в затворническата колония

  • 13 април 2021 18:20

  • 427
  • 3
Навални завежда дело, не му давали книги в затворническата колония
© Фейсбук/Алексей Навальный

Излежаващият присъда руски опозиционен лидер Алексей НавалниАлексей НавалниАлексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) съобщи днес, че е завел дело срещу затворническата колония в град Покров за това, че не му дават достъп до корана и до други книги, които той донесъл със себе си, предаде Асошиейтед прес.

Навални се оплака, че проверката на книгите в изправителната колония отнема 3 месеца. От въдворяването му там в средата на март Навални не е получил нито една от книгите, които е носел със себе си. Опозиционерът е изпратил официално оплакване до началника на колонията Александър Муханов, че многократно е искал да му дадат корана, който си е донесъл, за да изучава. Навални изтъкна, че в този случай става дума не само за четене, а и за свобода на вероизповедание. Всеки път, когато той искал да получи книгите си, той устно и писмено бил информиран, че абсолютни всички книги трябва да бъдат проверени за екстремистко съдържание, което в колонията отнемало 3 месеца, съобщи БТА.

Не разбирам какво означава да проверяват корана за екстремизъм, пише в оплакването Навални. Той е публикувал и снимка от него. Според Навални такава практика е не само незаконна и абсурдна, но и оскърбителна не само за вярващия, а и за всеки образован човек.

Заради този отказ Навални е завел дело. Книгите са всичко за нас и ако трябва да водя дело за правото ми да чета, ще го направя, изтъква опозиционерът.

44-годишният Навални е най-яростният вътрешен опонент на руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През. Той беше арестуван през януари при завръщането си в Москва от Германия, където прекара 5 месеца, възстановявайки се от отравяне с нервнопаралитичен агент, за което той обвинява Кремъл. Руските власти отхвърлят обвинението.

През февруари руски съд се произнесе, че Навални трябва да излежи 2,5 години за нарушаване на изискванията на условната си присъда по дело за незаконно присвояване от 2014 г., отбелязва АП.

Навални нарече делото политически мотивирано, а Европейският съд за правата на човека се произнесе, че то е произволно и явно неприемливо.

Миналия месец руските власти прехвърлиха Навални от московски затвор в наказателна колония във Владимировски регион, на 85 километра източно от руската столица. Изправителната колония в Покров се смята за една от тези, които са с най-строг режим.

Навални се оплака вече, че има силни болки в гърба и краката и е лишен от сън, тъй като надзирателите го будят на всеки час. Преди две седмици той започна гладна стачка с искане за достъп до адекватна медицинска помощ и посещение на лекаря му.

Novini.bg
427 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.04.13 | 19:32

3
Що не му давате книги бе

2021.04.13 | 19:08

2
Защо Несте написали Корана в заглавието ви а книга
Седесарски

2021.04.13 | 18:30

1
Омръзна ми от тоя шмекер. Да го въдворяват нейде из Сибир, че да му свършат мъките...

Добави коментар

Водещи новини