Лавров в Техеран: Русия залага на съхраняването на иранското ядрено споразумение

13 април 2021 10:51

Лавров в Техеран: Русия залага на съхраняването на иранското ядрено споразумение
© Getty Images/Guliver (архив)
336 0

Русия заяви, че залага на съхраняването на иранското ядрено споразумение, ако САЩ се върнат в него, като същевременно обвини ЕС, че застрашава преговорите със санкциите си срещу Иран заради нарушения на човешки права, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Залагаме на това, че ще запазим споразумението и че Вашингтон най-после ще възобнови пълното прилагане на съответната резолюция на ООН", заяви руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, който е на посещение в Техеран.

Той отново призова САЩ да отменят санкциите, които наложиха на Иран след излизането си от споразумението при управлението на предишния президент Доналд Тръмп.

Шефът на руската дипломация остро разкритикува ЕС, който според него застрашава усилията по съхраняване на споразумение с вчерашното обявяване на санкции срещу осем представители на иранските сили за сигурност за ролята им в потушаването на протестите от ноември 2019 г.

Иран наложи ограничения на ядрените инспекции на ООН

"В ЕС за жалост няма никаква координация, дясната ръка не знае какво прави лявата. Ако това решение е било взето нарочно насред преговорите във Виена за спасяването на споразумението, това вече не е жалко, а е грешка, която би била по-лоша от престъпление", заяви Лавров.
 

Novini.bg
336 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини