Литва: Не даваме Тихановска

05 март 2021 13:07

Литва: Не даваме Тихановска
© Getty (архив)
394 2

Беларус днес обяви, че е поискала от Литва да екстрадира лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска, която е преследвана в страната си за ролята си в протестното движение след изборите от 2020 г., предаде АФП.

"Генералната прокуратура на Беларус поиска от Генералната прокуратура на Литва да екстрадира Светлана Тихановска, за да може тя да бъде съдена за престъпления срещу обществената сигурност и реда", се казва в изявление на беларуската прокуратура, в което се уточнява, че това се прави съгласно двустранно споразумение за юридическо съдействие от 1992 г.

Режимът на беларуския президент Александър Лукашенко от миналата година репресира историческото протестно движение, предизвикано от спорното му преизбиране през август, отбелязва Франс прес.

Тихановска беше съперничка на Лукашенко на президентските избори и водеща фигура на беларуската опозиция. Тя беше принудена да потърси убежище в Литва скоро след вота, след като по нейни думи била заплашена от службите за сигурност.


Беларуските власти я обвиняват, че миналата година е организирала "масови безредици", имайки предвид протестното движение. От есента на 2020 г. тя е преследвана и за "призиви към действия във вреда на националната сигурност", което е наказуемо със затвор от три до пет години.

Минск поиска Тихановска

Във вторник следователи публикуваха видеозапис с твърдението, че той показва как след президентските избори през август Тихановска обсъжда планове за превземане на правителствени сгради във втория по големина беларуски град Гомел.

Репресиите срещу протестното движение в Беларус са осъдени от западните страни, а ЕС и САЩ наложиха санкции на хора от близкото обкръжение на подкрепяния от Москва беларуски президент.

"Литва не възнамерява да разглеждат и обсъждат молбата на Минск за екстрадиран", заяви литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис. "По-скоро адът ще замръзне, отколкото да започнем да обсъждаме молбата" за екстрадиция на Тихановска", заяви министърът.

"Литва е била и остава каменната стена, зад която намират убежище всички преследвани от разни режими демократични сили. Техните представители могат да се чувстват в безопасност в страната ни, те няма да бъдат предадени на режимите", добави той.

394 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Alisesa17

2021.04.19 | 06:07

123483
­B­­и­ж­­т­­­e­­­ ­м­o­­­я­т­a­­ ­т­и­й­н­­­ ­п­­­y­­т­к­­a­­­ ­-­­­> ­B­G­­­1­­­7­­­.­­­C­­L­U­­B­­­
Amya21

2021.04.10 | 03:56

91528
­­­В­­и­ж­т­­­е­­ ­­­м­­о­я­т­­а­ ­т­и­­­й­­­н­­ ­­п­у­­т­­к­­­а­­ ­­-­ ­­W­­W­­­W­­­.­B­­­G­­1­7­­­.­­­C­­L­­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини