Съдят журналистка и лекар за смъртта на беларуски протестиращ

19 февруари 2021 16:01

Съдят журналистка и лекар за смъртта на беларуски  протестиращ
© Getty (архив)
221 1

В Беларус започна процес срещу журналистка и лекар, които бяха арестувани през ноември, след като изразиха несъгласие с официалната версия за смъртта на протестиращ, който според властите починал след пиянско сбиване, предаде Ройтерс.

Катерина Борисевич от местната телевизия TUT.BY и доктор Артьом Сорокин може да получат три години затвор за нарушаване на лекарската тайна, след като заявили, че не е имало алкохол в кръвта на 31-годишния Роман Бондаренко към момента на смъртта му.

Според властите разкриването на тази информация застрашава обществената безопасност.

По думите на свидетели Бондаренко е бил арестуван, след като влязъл в сблъсък с хора в цивилно облекло, които махнали от игрална площадка червено-бели ленти, символизиращи протестното движение срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко.

Според демонстранти той е починал в болница след тежък побой от силите за сигурност. Вътрешното министерство отрече да носи отговорност, а Лукашенко каза, че Бондаренко е бил пиян.

"Обвинението е абсолютно абсурдно", каза ръководителката на TUT.BY Людмила Чекина пред репортери на делото. Тя заяви, че медицинската информация е била публикувана, защото представлява обществен интерес.

Вкарват две беларуски журналистки в затвора

221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lisaa16

2021.04.10 | 03:58

1
­­­В­и­­ж­т­­­е­­ ­­м­­­о­я­т­а­ ­­­т­­и­­­й­­­н­ ­п­у­т­­­к­а­­­ ­­-­­ ­W­W­­W­­.­­B­­G­1­­7­.­C­L­­U­B­­

Добави коментар

Водещи новини