Беларус: Консолидация на опозицията и "терористи"

Лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановска обяви, че свиква първия в историята Световен беларуски конгрес. В него ще участват делегати от беларуските диаспори в цял свят. Форумът ще работи онлайн на 31 октомври и 1 ноември, пише "Московский комсомолец".

Според вестника с тази проява протестиращите в Беларус срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко през август реагират на опита му да реформира конституцията на страната чрез едно питомно Общобеларуско народно събрание. На фона на масовите протести с искане да се оттегли Лукашенко обеща нови президентски избори, но едва след конституционна реформа, без обаче да се ангажира с някакви срокове.

По думите на Тихановска скорошното преустройство на Беларус ще е трудно и страната ще има нужда от всички представители на народа, които конгресът цели да обедини. Вече са я подкрепили беларуси от диаспорите в 43 държави. "Беларуските диаспори са негативно настроени спрямо Лукашенко заради навика му да прогонва от страната своите противници. Негови опоненти често стават и посланиците на Беларус в различни страни", посочва изданието.

"Основна цел на предстоящия конгрес е да консолидира социалния, политическия, икономическия, научния и културния потенциал на нацията, който да намери решение за днешната криза и да разработи план за изграждане на нова свободна Беларус", пояснява Алексей Ероховец от апарата на Тихановска.

Беларуската опозиция създава нова структура - Национално антикризисно управление, което да решава новите задачи пред страната, в случай че президентът Лукашенко напусне поста, информират "Лента" и РИА Новости. Екипът му, който се формира в момента, ще подпомага с конкретни предложения Координационния съвет на опозицията. Целта е да се гарантира стабилност в Беларус в момент, когато властта минава към демократичните сили, уточнява Павел Латушко от опозиционното ръководство.

Беларуските тайни служби са осуетили влизането в страната на близо хиляда чуждестранни инструктори, които е трябвало да обучат местни радикали "за силова конфронтация по време на протестите", цитира "Лента" изявление на вътрешния министър Юрий Караев. "Яките младежи" идвали главно от територията на Украйна, Полша и Литва. "Начинаещите терористи вече лесно ги откриваме и ги неутрализираме в зародиш", уверява генерал Караев.

Беларус не пусна батки

В Беларус започнаха масови изключвания на студенти, участващи в протестите срещу Лукашенко. Това съобщи правозащитният център "Вясна", пише още "Лента".

"Взгляд" описва в обширен материал "съпротивата на беларуската студентска младеж", понякога чрез "неприкрити форми на агресия" според министъра на образованието Игор Карпенко. Студентите се активизирали в понеделник на вълната на общата протестна стачка в Беларус, обявена от Светлана Тихановска.

Министърът заплаши с намеса на органите на реда, добавя изданието и припомня искане на самия Лукашенко протестиращите студенти да бъдат пращани "кой в казармата, кой - на улицата". За разлика от улиците на Минск обаче силовите структури не бързат да потушават вълненията в университетите, отбелязва "Взгляд".

Пъдят протестиращи студенти в Беларус

Мненията сред преподавателския състав са разделени, но "Лукашенко няма никакви шансове да си върне студентските симпатии, дори в провинциалните вузове", където протестите са по-слаби, коментира местният политолог Дмитрий Болкунец.

Заплахите с изключване нарушават някои права и свободи, тъй че беларуските вузове рискуват да бъдат санкционирани от страна на академичната общност в чужбина. Изключените студенти пък с радост ще бъдат приемани да следват в западни страни като Полша, Литва, Чехия и Германия, а някои и в Русия, както обеща Общоруският студентски съюз, допълва експертът.

Днес Лукашенко е убеден, че няма нужда да печели време, че може да задържи властта просто с най-примитивни, силови методи, сплашвайки гражданите в страната си. Затова не иска вече съвети от Москва, разсъждава "Независимая газета".

Тази "грешка на президента-диктатор поставя Москва в не много приятно положение. Москва навярно е смятала, че подкрепяйки Лукашенко, ще повлияе на ситуацията в Беларус - опозицията ще разбере, че губи играта, протестното движение ще отслабне. На практика обаче излиза, че руската власт е съдействала за укрепването на една от страните в конфликта - и ето, тази страна посяга към инструменти за пряка диктатура", се казва в статията.

Лукашенко може колкото си ще публично да говори, че срещу него излиза едно малцинство, да нарича противниците си терористи. Но същевременно е малко вероятно да не съзнава, че мащабите на протеста са безпрецедентни, че вълната не стихва въпреки милиционерското насилие, че заплахата за властта му е сериозна като никога досега, изтъква "Независимая газета.

Коментари

  1. 2020.10.29 | 10:12
    От едната страна е руската мечка,а от другата сороския запад. Нищо добро за беларусеца,ще видят че може да се дълбае и по надолу от дъното. Както правим тук в българия. Има една поговорка: Слоновете се боричкат, тревата се мачка.... На път са да станат втората Украйна.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет