Пъдят протестиращи студенти в Беларус

Мога да кажа, че някои университети и други висши учебни заведения са изключили студенти, участвали в неразрешените от властите протестни акции, това е казала говорителката на просветното министерство на Беларус Людмила Висоцка, предаде РИА Новости.

По думите на служителката в образователното ведомство прекратяването на правата на студентите е имало единичен характер. "Аз не мога да кажа конкретни данни. Според наличната към този момент информация повечето от студентите в нашата страна продължават да посещават редовно лекциите, упражненията и другите занятия", е допълнила Висоцка.

Беларус не пусна батки 

По-рано президентът на бившата съветска република  Александър Лукашенко е призовал студентите, излезли по улиците на страната в знак на протест срещу поредното му преизбиране, да бъдат изгонени от висшите учебни заведения. "Такива хора трябва или да останат на улицата, или да бъдат пратени в казармата", е заявил той.

В Беларус всеобщата воинска повинност е задължителна за всички граждани от мъжки пол, навършили 18 години. Срокът за момчета без висше образование е година и половина. Завършилите университет службата между шест и дванадесет месеца (в зависимост от получената степен, дали са преминали през военно обучение по време на следването си и др.).

Да припомним, от 9 август Беларус е била обхваната на започналите на протести, съпроводени със сцени на насилие. Поводът за демонстрациите е бил е било решението на Централната избирателна комисия в Минск, обявила поредната победа на Лукашенко, застанал начело на Беларус преди на 26 години.

Лукашенко: Протестите в Беларус са терористични заплахи

Днес базирана в Москва информационна агенция нюзру съобщи, че властите в Беларус са завели над 500 дела срещу участници в демонстрациите. "Обвиненията са варирали от участие в неразрешени масови прояви до едро хулиганство. В същото време не е имало нито разследване срещу служител на реда. От началото на протеста поне 450 души са заявили, че са били бити и измъчвани в управления на министерството на вътрешните работи", посочи още нюзру.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет