Лукашенко положи клетва като президент на Беларус

  • 23 септември 2020 14:00

  • 248
  • 0
Лукашенко положи клетва като президент на Беларус
© Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко, в чиято страна продължават безпрецедентни масови протести срещу преизбирането му на 9 август, положи днес клетва за шести мандат на висшия пост, съобщи държавната агенция БЕЛТА след церемонията, за която не бе съобщено предварително, предаде БТА.

На церемонията в Двореца на независимостта в Минск са били поканени няколкостотин души. Присъствали са висши държавни служители, депутати, дейци на науката, културата и спорта.

Лукашенко обвинява САЩ и съюзниците им в подклаждане на протестите

Лукашенко е произнесъл текста на клетвата на беларуски език с ръка на конституцията и е подписал съответния акт. Председателката на Централната избирателна комисия на Беларус Лидия Ермошина му е връчила удостоверението, че е избран за президент.

"В този тържествен ден президентът полага клетва за вярност към родината и народа с особено чувство. Той много се гордее с беларусите, които с чест преминаха тест за издръжливост, най-вече за издръжливостта на убежденията си", е заявил беларуският лидер.

На изборите през август "не просто избирахме президент на страната - ние бранехме своите ценности, своя мирен живот, суверенитет и независимост", е казал Лукашенко и е добавил, че беларусите "предстои да направят още доста неща" в тази насока. БЕЛТА не публикува снимки от церемонията по встъпване в длъжност на беларуския президент.

По-рано днес независими беларуски медии и опозиционни платформи изразиха предположения, че церемонията явно ще мине без много шум, след като президентският кортеж премина с висока скорост по главната пътна артерия на Минск, която бе затворена от властите, а силите за сигурност разположиха свои служители в района на сградата на президентството.

Москва смята, че определянето на датата за встъпване в длъжност на беларуския президент е вътрешна работа на Беларус, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков каза това в отговор на журналистически въпрос във връзка с необявяването на датата на церемонията.

Към настоящия момент няма планирана визита на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в Минск, каза още Песков в разговора си с журналисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини